Umarız HRW geç olmadan uyanır

A -
A +
"Umarız Türk toplumu geç olmadan uyanır" demiş İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), icra direktörü Kenneth Roth, Cumhuriyet gazetesine verdiği mülakatta.
Röportajda Roth, Türkiye'yi medyanın susturulduğu bir otoriter rejim olarak tanımlamaktan da geri kalmamış.
HRW, 2016 Dünya Raporunu geçtiğimiz hafta İstanbul'da düzenlediği bir toplantı ile sundu.
Türkiye'yi otoriter bir ülke olarak tanımlayan Roth, bu raporu kurumunun otoriter olarak tanımladığı başka bir ülkede açıklayabilir miydi bilmiyorum. Veya “medyasının susturulduğu” bir ülkede, Roth Türkiye'de verdiği kadar çok mülakat verebilir miydi?
Uluslararası medyanın Türkiye hakkında çıkan yayınlardaki maddi hataları ve tarafgirliği tespit etmeyi amaçlayan Kebab and Camel sitesinin editörü Enes Çallı bu rapor ile ilgili yazdığı İngilizce makalede ise ilginç bir noktaya temas ediyor. (*)
Öncelikle HRW raporu bu yaz bozulan ateşkesi bozan failin ismini vermiyor. PKK'nın ateşkesi bozan eylemlerinden bahsetmiyor. Çoğu uluslararası medya kurumunun kullanmayı tercih ettiği bir ifade ile ateşkesi bozan failin kim olduğunu gizliyor.
Bununla beraber raporda PKK'nın insan hakları ihlallerine dair bir vurgu yok. PKK'nın öldürdüğü siviller, oluşturduğu korku atmosferi, yakılan iş yerleri ve evlerden rapor bahsetme ihtiyacı hissetmemiş.
Çallı ilginç bir noktaya temas ediyor. HRW'un bundan önceki senelerde kaleme aldığı raporlarda ise PKK'nın sivillere yönelik ihlallerinden bahsedilmiş. PKK'nın sivilleri hedef aldığı 1990'larda ve 2000'lerdeki raporlarda mevcut.
Peki neden HRW, Türkiye'de PKK'nın sorumlusu olduğu hak ihlallerine raporlarında yer vermiyor?
Bu sorunun cevabını HRW'un Türkiye araştırmacısı Emma-Sinclair Webb'e sormak lazım.
Tabii kendisi Türkiye'deki saygın gazetecilere hakaret eden, onlara iftira atarak istihbarat ajanı olarak suçlayan yazıları twitterda paylaşmaktan vakit bulursa belki bu sorulara cevap verir.
Türkiye'de gazeteciler baskı altında derken, kendi kampından olmayan gazetecileri hedef alan, sindirmeye çalışan operasyonları destekleyen bir insan hakları aktivisti olmanın çelişkilerini de anlatır belki...
.....
(*) http://thekebabandcamel.com/for-human-rights-watch-the-pkks-victims-are-no-longer-worthy-of-mention/
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.