Sarkozy ufak tefek horozsa, Macron nedir?!

A -
A +
ABD eski Başkanı Barack Obama, seleflerinin yaptığı gibi bir kitap yazmış… Kitap henüz piyasaya çıkmadı, ama muhtevasından sızdırılan bazı satırlar epey dikkat çekici. Anlaşılan biraz gürültü koparacak...
 
 
Amerikan başkanları görevi bıraktıktan sonra genellikle akçeli işlere yoğunlaşır. Para ile konferans vermek veya üçüncü şahısların ciddi paralar vererek katılabildiği yemekli toplantılar vs... Bazen bu tür faaliyetleri halk nazarında değerli kılabilmek için, bir vakıf veya yardım fonu hesabına yapmak gibi yöntemlere de başvururlar. Bu konuda mesela Bill Clinton ve daha sonra başkan seçilemeyen yardımcısı Al Gore, hayli başarılı oldular… Yani paralı etkinlikte! Eski başkanlar, bir de kitap yazarlar. Bu kitapların muhtevası ne olursa olsun, tabii olarak okuyucunun dikkatini çeker. Ne de olsa yazan kişi, ABD Başkanlık koltuğunda oturmuş ve süper gücü yönetmiş kişiler. Hâl böyle olunca satışları çok yüksek rakamlarda seyreder… Barack Obama da selefleriyle aynı şeyi yapmış. Yazdığı kitap yakında piyasaya çıkacak. Kitabın tanıtımı çerçevesinde, muhtevasından sızdırılan bazı satırlar epey dikkat çekici. Mesela diyor ki; “Trump’ın ABD’ye başkan olması, Beyaz Saray’a siyahi bir başkanın seçilmiş olmasına olan ırkçı tepkinin sonucudur…” Hâlbuki, 2008’de Obama’nın seçilmesi, Amerika için yeni bir açılım ve ayrımcılığın önlenmesi adına da bir fırsat olarak görülüyordu. Hiç de öyle olmadı!.. Gerçi Obama’nın kendisi de, bu alanda bekleneni vermekten aciz kaldı. Anlayacağınız siyahiler için de büyük bir hayal kırıklığı oldu… Fakat Trump’ın seçimiyle ilgili tespiti doğru. Cumhuriyetçilerin yabancı düşmanı olduğunu söylüyor ki, Trump’ın Orta ve Latin Amerika ülkelerinden gelen göçmenlere karşı uyguladığı zalimane politikalar (Küçücük çocukları ebeveynlerinden koparmak vb.) bunun delilidir.
Obama’nın 17 Kasım’da piyasaya çıkacak olan tuğla kalınlığındaki (768 sayfa) kitabında, sansasyonel bazı bölümlerin epeyce gürültü koparması beklenebilir hâliyle… Özellikle yabancı devlet adamları hakkında söyledikleri potansiyel olarak dedikodulara bol malzeme teşkil edecek gibi… Mesela Fransa eski Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy için şöyle diyormuş: “Kavga etmek için göğsünü kabartan ufak tefek horoz…” Bence bu tarif cuk oturmuş. Acaba aynı Obama, Macron’la tanışmış olsaydı nasıl bir tarif yapardı? Doğrusu merak ediyorum… Sahi, Macron deyince aklıma geldi. Karabağ’daki gelişmeler için ne düşünüyor? Hani daha önce, dakikalar içinde Ermenistan’ın bozduğu uyduruk ateşkes kararları karşısında, “Türkiye yeteri kadar destek olmuyor” diye saçma sapan açıklamalar yapıyordu… İlham Aliyev’in “Ne oldu Paşinyan?..” diye seslendiği gibi, biz de soralım kendisine: “Ne oldu Bay Macron? Bu ateşkese ne diyorsun bakalım? Ne oldu sizin o Minsk Grubuna? Neden böyle hâmuş (sessiz)? Şayet Trump da günün birinde kitap yazarsa, acaba senin için neler diyecek? Kendisini horoz zanneden civciv diyebilir pekâlâ!"
Evet, Obama Putin için de bazı şeyler yazmış: “Fiziksel olarak pek dikkat çeken biri değil…” demiş. Anlaşılan Obama görünüşe fazla takılmış. Pek gösterişli olmamakla birlikte, judo gibi güç ve direnç isteyen bir spor dalında hayli ter dökmüş Putin, fiziğiyle olmasa da siyasette yaptıkları bakımından çokça dikkat çekmeyi hak etmiş durumda… Öyle ki, Donald Trump’ın seçimine, Putin Rusya’sının müdahalesi, yıllardır soruşturma ve dava konusu!.. Belki de yakında Trump kendisini mahkemede bulacak… Kitap okuyucularla buluştuğunda, bu noktada Obama’nın yeterince bir gözlem yapıp yapmadığı belli olacak… Bu arada şunu belirtelim ki, Obama’nın kendisi de ancak ten rengi sebebiyle dikkat çeken bir figür oldu. Yoksa siyasi kalibresi hiç de ortalamanın üstüne çıkamadı! Muhtemelen kitabı da emsallerine göre çok fazla rağbet görmeyecek. Bu türden kitaplar içinde, Richard Nixon’un kaleme aldığı ve “Tanıdığım Meşhurlar” başlığı ile gazetelerde de tefrika edileni önemli. Nixon bu kitabında Churchill, Charles de Gaulle, Douglas MacArthur, Konrad Adenauer, Nikita Kruşçev, Leonid Brejnev, Shigeru Yoshida, Çu En-Lay gibi bir devrin önemli asker, siyasetçi ve devlet adamlarıyla ilgili intibalarını hayli tafsilatlı olarak yazar.
Nixon, Watergate skandalı sebebiyle, ikinci başkanlık dönemini tamamlayamadan istifa etmek zorunda kaldı. İstifa etmeseydi kesin olarak yargılanacaktı… Bu bakımdan başkanlığı yıllarca tartışmalara konu oldu. Hâlâ da devam ediyor. Fakat hakkını teslim etmek gerekirse, siyasi çapı, ABD Başkanları arasında en üst sıralarda yer alır…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.