Barzani’nin Kerkük hüsranı

A -
A +
İsrail hariç bütün ülkelerin samimi ya da gayri samimi karşı olduğu bağımsızlık referandumunun birkaç gün öncesi Barzani’nin Yahudi lobisi mensubu olan danışmanının evinde CIA ve MOSSAD’la yapılan gizli toplantıda alınan kararlarda Kerkük, Barzani’nin başkenti olarak ön görülmüştü. PKK, PYD ve Peşmerge birleşerek ordu oluyor ve Musul’da Barzani’nin devletine katılıyordu. (Diğer 10 maddeyi şimdilik yazmıyorum.)
Hayal âlemi ile gerçek hayat arasında uçurum vardır. Arada köprü kuramayan hüsrana uğrar. Irak ordusunun Kerkük’te hâkimiyet kurması Şii milislerin dışarıda kalması sevindiricidir. Bu harekât Arap-Kürt çatışması değildir. Irak’ın toprak ve siyasi bütünlüğü ve Bağdat’ın otoritesini yeniden kurma operasyonudur.
Son derece kritik günler yaşıyoruz. Barzani yalnız Kuzey Irak Kürt Bölgesini değil Irak’ı ve Orta Doğu’yu bir ateş uçurumuna bilerek ve isteyerek atıyor. DEAŞ ile mücadele maskesi altında Kerkük’e Peşmergeleri yığmıştı. Irak Bağdat iktidarının 6 maddelik isteğini reddetti. Barzani ve iktidarı emrivaki ile Kerkük’ü ele geçireceğini zannediyorsa bu hayali hüsranlarla neticelenecektir. Ama bu, pahalıya mal olacaktır.
Barzani gibi Saddam da "ABD’nin Lawrence’si" idi. Irak’ın yıllardır başına gelen fitne, felaket ve çilelerin kapısını açtı. Uzun yıllar ABD’ye hizmet etti. Turgut Özal, Saddam’ın kulağına bir şeyler fısıldadı. Saddam ABD’ye cephe aldı ama onu kullananlar sonunu hazırladılar. Saddam Irak dışında iken Beyrut ABD Büyükelçiliğinde CIA ajanları ile Saddam arasında bir protokol imzalandı. Saddam, ABD menfaatlerine hizmet etmeyi vadetti. Ve bu belgeyi imzaladı. CIA 1968 yılında Bağdat’ta büyük bir miting yaptı. Daha sonra bir saray darbesiyle Saddam önce devlet başkanı yardımcısı oldu. Daha sonra Baas Partisi iktidar oldu. Protokolün en önemli maddesi Kerkük ve Musul’da Türkmenlerin tasfiyesi idi.
24 Ocak 1970 tarihinde Saddam Türkmenlere daha önceki devlet başkanının tanıdığı hakları geri aldı. Ve nüfus sayımlarında Türkmenlere ya Arap ya da Kürt kimliği alacaksınız ya da çöle sürülürsünüz ya da kurşuna dizilirsiniz diye tehdit etti. ABD’nin isteği ile İran’a savaş açtı. 8 yıl süren bu savaşta ABD Irak’a aleni İran’a gizli silah sattı. Kazanan yine ABD oldu. Kuveyt işgalinden önce Irak’taki Yahudi asıllı ABD Büyükelçisi Kuveyt ihtilafınız sizin iç meselenizdir, diyerek yeşil ışık yaktı. Saddam Kuveyt’i işgal edince Birleşmiş Milletlerden müdahale kararı çıkarttı ve Kürdistan’ın bağımsızlığı için adım adım faaliyetlerde bulundu... (Irak’ın eski Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Tekriti’nin yayınlanan hatıraları.)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.