Salih komşusu olana ne mutlu

A -
A +
Dünyada en kıymetli şey, salih komşudur. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: "Allahü teâlâ, bir salih Müslümanın hürmetine komşularından binlerce belayı uzaklaştırır."
 
 
Dinimizde komşuluk çok önemlidir. Güzel ahlaklı, salih insanların bulunduğu yerlerde ev aramalıyız. Peygamber Efendimiz bir hadîs-i şerîflerinde (Ev satın almadan evvel, komşuların nasıl olduklarını araştırınız!) buyurdu. Başka bir hadîs-i şerîfte de (Komşuya hürmet etmek, anaya hürmet etmek gibi lazımdır) buyurdu.
Komşuya hürmet, onunla iyi geçinmektir. Onun aç olduğunu bilerek, kendisi tok yatmamalıdır. Allahü teâlânın kendisine ihsan ettiği rızıklardan ona da vermelidir. Onu incitecek söz ve harekette bulunmamalıdır. 
Gayr-i müslim komşuya da iyi davranmalıdır. Mümkün olduğu kadar hediye vermelidir. Görüştüğünde hâlini hatırını sormalıdır. İnsan, iyilik yapanın kulcağızıdır demişler. Müslüman komşusundan bu iyilikleri gören gayr-i müslimin imanla şereflenmesi kuvvetle muhtemeldir. Zimmî, gayr-i müslim komşunun komşusu üzerinde bir hakkı, Müslüman ise iki hakkı, akraba olanın da üç hakkı vardır...
Komşunun verdiği sıkıntılara ve cahilce hareketlerine sabretmeli, karşılık vermemelidir. Haram işleyen kötü komşuya da yaptıklarının günah olduğunu güler yüzle ve tatlı dil ile anlatmalıdır. Komşuyla iyi geçinmek demek sadece ona kötülük yapmamak değildir. Ondan gelen sıkıntılara da sabretmektir. 
Komşusunun günah işlediğini gördüğü hâlde nasihat vermeyen, kendisi ile görüşmeyen insan mesuldür. Salih insan, komşusunu da  cehennem ateşinden koruyandır. Yoksa ondan davacı olacak ve; "Ben bununla yıllarca komşuluk yaptım, bana dinimizi anlatmadı. Yaptıklarımın kötü şeyler olduğunu bana bildirmedi" diye şikâyetçi olacaktır...
Komşunun sıkıntılarına ortak olmalıdır. Hasta ise ziyaret etmeli, kendisine yardımcı olmalıdır. Ona dua etmeli ve ondan da dua almaya çalışmalıdır. Hastaların kalbi kırıktır; kırık bir kalp ile yapılan dualar da makbuldür.
Komşusu sefere, yolculuğa, uzak bir yere görevli gidince, geride kalan ailesini, çocuklarını hırsızların, ahlaksızların şerrinden korumalıdır.
O yok iken onun çoluk çocuğuna karşı davranışlarında ona kötülük etmekten çok sakınmalıdır.
Evini satacağı veya kiraya vereceği zaman ona danışmalı, onun tavsiye ettiği salih kimseye vermelidir.
Dünyada en kıymetli şey, Müslüman, salih, dinimizin emirlerini bilen ve gözeten komşudur. Hadîs-i şerîfte (Allahü teâlâ, bir salih Müslümanın hürmetine komşularından binlerce belayı uzaklaştırır) buyuruldu.
Sözün kısası; bir insan, kendisinin iyi mi, yoksa kötü mü olduğunu öğrenmek istiyorsa komşularına baksın. Komşuları kendisi için "iyi insan" diyorlarsa ne mutlu ona...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.