Türk dünyasında ulaşım meselesi!

A -
A +
Son Özbekistan ziyaretimi yazdıkça okuyucularımızdan çokça mektup aldım... Pek çoğu, Özbekistan’a gitmek istediklerini, o kadim coğrafyayı çok merak ettiklerini ancak uçak tarifelerine baktıklarında bu hayallerinden vazgeçmek zorunda kaldıklarını yazmışlar. Evet, uçakla seyahat etmek rahattır, konforludur ve zamandan tasarruftur lakin böyle bir boyutu da vardır.
Türk Keneşi ülkelerini ziyaret etmek maddi anlamda bir hayli külfetlidir. Otel fiyatları daha makul olsa da ulaşımın çok pahalı olması, Türk lirasının dolar karşısındaki durumu, Türk turisti maddi anlamda zorluyor. Bu problemlerin kardeş ülkeler arasındaki turizm potansiyelini olumsuz manada etkilediğini belirtmeliyim.
Her tatil mevsiminde Türkiye’den Avrupa’nın tarihî şehirlerine turlar, geziler düzenleniyor. Venedik, Paris, Atina başta olmak üzere pek çok şehre akın akın Türk turist gidiyor. Oysa Türk Keneşi ülkelerinin hangisine bakarsanız bakınız çok farklı seçeneklerin ve zenginliklerin sizleri beklediğini görürsünüz.
Özbekistan, Buhara, Semerkant, Taşkent, Andican gibi şehirleriyle; Kazakistan Türkistan eyaletiyle, Semey, Nur Sultan, Almatı, Taraz gibi tarihî kentleriyle; Kırgızistan, ünlü yazar Cengiz Aytmatov’un eserlerinde sık sık bahsettiği Issık Gölü’yle, Tanrı Dağlarıyla, el değmemiş güzellikleriyle bizleri bekliyor.
Can Azerbaycan, Şeki, Gence, Şamahı, Şuşa, Tovuz, Bakü gibi birbirinden muhteşem şehirleriyle soydaş ziyaretlerine hasret…
Özbekistan, belki de bu anlamda en öncelikli ülke konumundadır. Bu güzelim ülkeyi bütün Türk insanı gidip gezmeli, gönül ve kültür coğrafyamızın, medeniyetimizin manevi kandillerini tanıyıp, feyiz alıp hasret gidermelidir...
Ancak bu coğrafyalara giden bir avuç iş insanı, görev icabı orada bulunmak durumunda kalanlar dışında, Türk insanı, bu coğrafyalara gönlünce gidiş geliş yapamıyor, ziyaretler gerçekleştiremiyor.
Türk Hava Yolları, dünyanın en önemli markalarından birisi. Gururumuz. Bütün Türk ülkelerine seferleri olan başarılı bir şirket ancak yurt dışı Türk Cumhuriyetleri fiyat tarifesi dudak uçuklatıyor.
Kardeş ülkeler birbirlerinin hava yollarıyla artık iş birliği mi yapar, yoksa fiyat tarifelerini makul bir düzeye mi indirirler bilmiyoruz lakin hızla çözüm bekleyen önemli bir mesele olduğu ortadadır. . Bu durum oldukça teknik bir mevzu mamafih bizim insanımızın da ata yurtlarına gitmeye hakkı vardır. Üç beş kuruş maaşını biriktirip seyahate çıkmayı, normal hayat standartlarına sahip hiç kimse göze alamaz.
Türk Konseyi Genel Sekreteri Sayın Bağdat Ambrayev’in engin tecrübesiyle, yüksek öngörü ve ikna kabiliyetiyle, meseleleri çözüme kavuşturma yeteneğiyle bu meseleyi Türk Keneşi ülkeleri arasında çözüme kavuşturacağını düşünüyorum.
Türk Keneşi ülkeleri arasında turizm faaliyetlerinin başlaması beraberinde başka gelişmeleri de getirecektir. Özbekistan’da konuştuğumuz herkes hemen her alanda Türk yatırımcılara ihtiyaç duyulduğunu özellikle tarımda seracılık faaliyetlerinin bu ülkede öncelikli konuma yükseldiğini söyledi.
Bu coğrafyayı hiç görmeyen insanlara bu ülkelerin potansiyelleri hakkında fikir verebilirsiniz lakin ikna edemezsiniz. Bir an önce Türk milleti bu ulaşım engelini aşmalıdır. Hava yolu şirketlerinin bu saydığımız ülkelere bir an önce fiyat ayarlaması yapması, Türk Keneşi ülkelerinin lehine olan bir durumdur. 
Hasılı son tahlilde belki de Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesine ihtiyacımız var. Esasında bir an önce başlamamız gerekiyor. Sahiden Nahçıvan koridoru açılmışken daha ne bekliyoruz? Uçak fiyatlarını indiremiyorsak, alternatif ulaşım yollarını keşfedelim…
Öyle değil mi?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.