Hisseler sudan ucuz!

A -
A +
Borsa İstanbul, kâr etme potansiyeli en yüksek yatırım alanı hüviyetini koruyor. Yurt dışı borsalar koronavirüste ikinci dalganın rekor boyutlara ulaşmasından dolayı tökezlemeye başladı. ABD merkez bankasından (FED) ve Beyaz Saray'dan hemen destek açılımları geliyor, endeksler yükseliyor. Uluslararası büyük emeklilik fonları mart haziran rallisi sonrası hisse senetlerinden uzaklaşıyor, risk iştahı azalıyor. Amerikan borsalarını ayakta tutan en önemli gelişme, hisse senedi geri alımlarıydı. Ancak bankalar üzerinde yapılan son stres testi sonuçlarında 700 milyar dolarlık zarara uğrayacakları anlaşılınca, sermaye kayıplarını önlemek amacıyla FED, bankalara temettülerini arttırmamaları uyarısı yaptı ve hisse senedi geri alımlarına sınırlama getirdi. İşte bu gelişme New York borsasında sert satış dalgasına yol açtı.
“Peki, dışarıdaki olumsuz tablo bize neden olumsuz yansımıyor, ya da bizi niye çok sınırlı etkiliyor?” diye soracak olursanız, Türkiye’de hisse senetlerinin gelişmekte olan ülkeler endeksine göre fiyat kazanç oranı %48 iskontolu (ucuz) olduğu için derim. Nitekim yabancı yatırımcılar 6 ay aradan sonra ilk defa geçen hafta 162 milyon dolarlık hisse senedi ve tahvil aldılar. Yerli yatırımcının borsaya girmesi döviz mevduatından çözülen parayla gerçekleştiği için mutlaka dış desteğe ihtiyacı vardı… İşte bu aşamada yabancı yatırımcının tahvil ve hisse senedine dönmesi Türk piyasasında dönüm noktası oldu. BİST yaz döneminde çok daha büyük sıcak para girişine sahne olacak. Endeksin 125 bini aşacağı belirtiliyor. Buna bağlı olarak kurlarda göreceli gevşeme yaşanacak. Borsanın istikrarlı yükseliş potasında kalması için özellikle banka ve holding kâğıtlarının yabancılar tarafından tutulması büyük önem taşıyor. 
İyimser havanın güçlenmesine 3 gelişme yol açıyor: Birincisi Türkiye’deki sağlık sistemi, korona ile yapılan savaşa çok hazırlıklı ve dayanıklı hâle geldi. İkincisi, yeni bir salgın dalgası hâlinde ekonomi toptan kapatılarak değil, kırılgan kesim korunarak mücadele edilecek. Üçüncüsü piyasada, varlık alımları ile finansal istikrarın korunacağına yönelik büyük inanç oluştu. Düşük faiz ortamı tasarruf ve borçlanma alışkanlıklarını değiştirerek ekonominin durgunluktan çabuk çıkmasını sağlıyor. Bu tablo Türk şirketlerinin borçlarını çevirmesini kolaylaştırıyor. Vadesi gelen döviz borçları TL’ye çevriliyor. Kamu bankalarının otomotiv ve konut alımına yönelik başlattıkları tarihin en düşük faizli kredi kampanyaları ve aktif oranı uygulaması kredi büyümesinin %30’lara ulaşmasını sağladı. Yatırımcılara kredi şartlarındaki gevşeme ile iç talepteki canlanmadan en olumlu etkilenen emlak, otomotiv, banka, demir çelik, tekstil ve beyaz eşya sektörlerinde pozisyon açmaları tavsiye ediliyor. 
NOT: ABD’de son kamuoyu yoklamalarında öne çıkan Biden’in başkanlık seçimlerini kazanacağı korkusu yatırımcıları hisse senetlerinden çıkıp güvenli limana döndürüyor. Çin ile Hindistan arasında gerilim artıyor. Hindistan 15 Haziran’daki çatışmada 20 Hint askerinin ölümü üzerine Çin sınırına karadan havaya füze sistemi yerleştirdi. 1770 dolara ulaşan ons 1788 doları aşarsa 1800 dolara yükselebilir. Bu durumda gram altın 400 lirayı görür.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.