​İdam gelmeli mi?

A -
A +

FETÖ’nün darbe girişiminden canımız yandı. 241 şehit ve 2 binin üzerinde gazimiz var. Din-imam; hayır-hasenat kisvesi altında devleti ele geçirmeye ramak kalmış birinin en ağır cezalara çarptırılmasını istemek en doğal hakkımız.
Diğer yandan 40 yıldır 40 bin insanımızı katleden bölücü PKK terör örgütü yöneticilerinin ve teröristlerin ipte sallandırıldığını görmek belki milletin vicdanını kısmen de olsa rahatlatabilir.
Ama bugünlerde tartışılan idamın geri getirilmesi meselesine biraz daha soğukkanlı yaklaşmamız gerekiyor kanaatindeyim. Acaba FETÖ, PKK, DAEŞ’e kızıp; böyle bir kararı önüne arkasına bakmadan almak ne kadar doğru? Kapsamlı bir şekilde istişare etmemiz lazım. Sınırlandırılmış bir idam düzenlemesi tartışılabilir. Ama idam düzenlemesinin caydırıcılığının ağırlaştırılmış müebbet hapisten daha fazla etkili olacağını sanmıyorum.
241 insanımızı katleden, parlamentomuzu bombalattıran, halkın seçtiği Cumhurbaşkanını öldürmeye kalkan bir caniyi on kez assalar içimiz soğumaz. Ama asmak kurtuluşları olur. Ağırlaştırılmış müebbet hapis idamdan daha ağır bir cezadır.
            ***
Bugünkü tartışmalar arasında bir idam düzenlemesinin yapıldığını farz edelim. Bu idam kararı geriye doğru işlemeyeceği için Öcalan ve hüküm giymiş PKK’lılara uygulamak mümkün olmayacak. Darbe girişiminde yer alıp şu anda yargılaması başlayan darbecilere de uygulanabileceğini sanmıyorum. Geriye kim kalıyor? FETÖ başı Gülen; darbe girişiminin planlayıcıları olup da yurt dışına kaçan örgüt mensupları ve bundan sonra sağ ele geçirilebilecek teröristler ve PKK’nın lider kadroları.           
            ***
Unutulmamalı ki idam düzenlemesi yasalaştığında başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülke “idam cezası var” diye zaten vermeye yanaşmadıkları suçluları ülkemize iade etmeyecektir. Çoğu terörist bu durumu istismar edip batı ülkelerine sığınacaktır.
            ***
Doğrudur, siyasetçiler vatandaşın talebini dikkate almak durumundadır. 10 kişiye sordum en az 9’u “idam cezası gelsin, FETÖ ve Öcalan asılsın” diye cevap verdi bana. Ama kendilerine bunun Öcalan’a uygulanamayacağını, idam düzenlemesi yapılırsa ABD’den sınır dışı edilmesi muhtemel Gülen’in bir AB ülkesine sığınabileceğini ve böyle bir durumda da AB müktesebatına göre Gülen’i “idam cezası var” diye iade etmeyeceklerini anlattım. O 10 kişiden en az yarısı “O zaman ne gereği var" cevabını verdiler. Attığımız taş ürküttüğümüz kuşa değmeli.
            ***
Terörist faaliyetleri, çocuk istismarı ve savaş esnasında işlenen suçları kapsayan sınırlı bir düzenleme yapılabilir, diye düşünenlerin sayısı çok. Ancak Gülen’e uygulanıp Öcalan’a uygulanmayan bir karar epeyce tartışılır. Bu nedenle bu konuyu hamaset ve duygusallıktan uzak bir biçimde ele almalıyız. Ne getirip, ne götüreceğine iyi bakmalıyız.           
            ***
Gülen’in iade edilip edilmeyeceği de ayrı bir tartışma konusu. Son gelişmelere bakılırsa ABD’nin Gülen’e daha fazla ev sahipliği yapması zor görünüyor. Diğer yandan deşifre olduğu için ABD açısından kullanma ömrü tamamlanmış durumda. Ancak tüm bunlara rağmen ABD’nin Gülen’i Türkiye’ye iade edeceğini sanmıyorum. Peki ne yapar? En fazla sınır dışı eder. ABD seçimleri bitince bu süreç daha da hızlanır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.