Trabzonspor-G.Saray dev maç nasıl geçer? Avcı ve Terim'in oyun planı ne olur?

A -
A +
AVCI'YLA DEĞİŞEN TRABZONSPOR
Abdullah Avcı'nın Trabzonspor'un başına geçmesinin faydalı olacağını tahmin ediyordum... Bir mantığı vardı bu düşüncemin. Bordo mavili ekip özellikle son yıllarda defansif olarak büyük sıkıntılar yaşadı. Hatırlarsanız geçtiğimiz sezon öne geçtiği maçlarda 30 puan kaybederek, şampiyonluğu Başakşehir'e hediye ettiler adeta. 
Avcı'nın oyun anlayışıda kompakt futbol var. Bunu kendisi 'kuş sürüsü' diye tabir eder. Hoca'nın takımın bu yönünü güçlendirecek oyun anlayışı faydalarını göstermeye başladı. Bloklar arasının fazla açılmasına izin vermeden oynuyorlar. Bu sene kontra gol yemediler, sadece iki kafa golüne izin verdiler. 
 
1-0 OLSUN BİZİM OLSUN...
Trabzonspor yeni hocasıyla ligde altı maçta sadece iki golü kalesinde gördü. Oysa Avcı'ya kadar sekiz maçta 17 gol yemişlerdi. 
Trabzonspor'un ön tarafında üretken ayaklar fazla. Bir şekilde golü bulurlar. Avcı'nın gelişi gol yeme zaafını giderdikçe başarı gelecektir. Belki farklı galibiyetler olmayacaktır. 1-0 olsun bizim olsun düşüncesi kısacası. Hoca ligde çıktığı 6 maçın dördünü kazandı, ikisinde berabere kaldı ve hiç yenilmedi. Dört galibiyetin üçü (Erzurum, A.Gücü, Hatay) 1-0'lık skorlarla geldi. Rize'yi ise 2-1'le geçtiler. Bu tablo ve gol performansı Avcı'nın bundan sonraki oyun stratejisini de anlatıyor...
 
NEREDESİN ONYEKURU?
G.Saray'da ise orta alanı ani geçişler dikkat çekiyor. Fatih Terim'in ekibi golü daha çok on sekiz içi becerisi, (ki 11 golü böyle buldular bu sezon) ve defans arkasına ani koşularla (ki beş golü de bu şekilde attılar) buluyor. Yani olgun atak geliştirmede sıkıntıları var. 
Takım tek kanatla hücum ediyor dense yeridir. Omar-Feghouli'nin bölgesi iyi çalışıyor. Sol hücumda ise belirgin bir kısırlık var. Terim bunun için Onyekuru'yu çok istiyor. İki kanadı da tehlike üretebilen bir takım olmak istiyor. 
Falcao'nun yokluğunda Diagne iyi işler çıkardı. Fakat bugün o da yok. G.Saray'ın atak varyasyonlarında ani çıkışları Trabzonspor'u zor durumlara düşürebilir. Fakat yukarıda bahsettiğim gibi Avcı Hoca'nın takımını bu tuzak konusunda uyaracağı, hatta oyun mentalitelerinin artık bu yönde ağırlık kazandığı belli. 
G.Saray ilginç şekilde on sekiz dışından şimdiden üç gol yedi. On sekiz içinde iyi adam tutuyorlar ve kolay gol yemiyorlar. Kanat savunmaları da sağlam. Omar ve Saracchi hücumda çok üretken olmasa da savunma anlamında iyiler.
 
SATRANÇ GİBİ...
Muhmetel on birler şöyle: 
Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Serkan Asan, Edgar, Vitor Hugo, Marlon, Abdulkadir Parmak, Flavio, Baker, Ekuban, Nwakaeme, Djaniny
Galatasaray: Okan Kocuk, Elabdellaoui, Donk, Marcao, Saracchi, Taylan Antalyalı, Belhanda, Arda Turan, Feghouli, Emre Kılınç, Oğulcan Çağlayan
Peki bu on birlerden yola çıkarsak, maç nasıl taktik hamlelere sahne olur. 
Çok gollü bir maç beklemiyorum. G.Saray çok gol atıyor, az gol yiyor. Trabzon az gol atıyor, (Avcı'dan sonra) az gol yiyor. 
İki takım da ikinci bölgede olgun atak performansı sergilemiyor. Sosa'dan sonra bunu Trabzon'da görmek zaten zordu. G.Saray'da da Belhanda'nın bir var, bir yok görüntüsüyle bunu bekleyemiyorsunuz. Aslan'ın bu sezon orta bloktan organize gol sayısı sadece 2. Trabzon'un ise 3...
Dolayısıyla geriye kalan gol çeşitlemeleri sınırlı. 
1- Nwakaeme adam eksiltebilen oyuncu. G.Saray'da ise Omar'ın bek performansı iyi. Bu bölgede sıkı bir mücadele bizi bekliyor. Üstünlük sağlayan sonuca gider. Terim'in bu oyuncuya alan bıraktırmayacağını ve sıkı pres uygulatacağını düşünüyorum.
2- G.Saray'da Feghouli kanadı iyi çalışıyor. Marlon burada Nwakaeme'nin geriye desteği sınırlı olduğundan zorlanacaktır. Fatih Hoca bu bölgeden etkili olmaya çalışacaktır. Feghouli'nin ani rakip ceza alanına girişleri ve şut özelliği de göz önüne tutulmalı. 
3- Terim topu sık sık rakip on sekiz içine indirtmeye çalışacaktır. Burada Arda gibi, Belhanda, Emre Kılınç gibi isimler becerili. Penaltı da kazanabilirler ki G.Saray bu sezon 3'ü Falcao, 2'si Diagne imzalı olmak üzere 5 penaltı golü buldu.
4- Özellikle Arda ve Emre defans arkasına koşularda da çok etkililer. Terim bunu da kullanmak için Trabzon'u zaman zaman bilinçli şekilde üzerine çekecektir. Oğulcan için bugün bir fırsat. Kafa ve şut özellikleri ön plana çıkabilir.
5- Bu sezon dört kafa bulan bordo mavililer kenar ortalara veya ver-kaçlarla defans arkasına sızmaya ağırlık verecektir. Djaniny yüksek santrfor ve rakip on sekiz içinde sakin kalabiliyor, Ekuban da hatayı affetmiyor. Nwakaeme bire birde çok etkili. Sadece Omar'ın karşısında değil, sık sık on sekiz içine sol kanattan dikine ineceğini düşünüyorum. 
6- Cimbom orta bloktan yediği ataklarda kalesinde bu sezon dört gol gördü. Ekuban'ın bu bölgeyi zorlayacağını tahmin ediyorum. Baker ve Parmak'ın şut denemelerini de sanıyorum sıkça göreceğiz. Sonuçta kalede Muslera yok...
Özetle birbirine yakın oyun formatına sahip iki takım bu akşam karşı karşıya geliyor. Beraberlik benim için ağır basıyor. Hata yapan takım kaybedecek. Çünkü iki takımda da son vuruş becerisi yüksek oyuncular var.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.