DEVLET ARMASI

A -
A +
Arma, İtalyanca bir kelime. Osmanlı Türkçesindeki karşılığı nişan. Buradaki mânâsı, bir devletin, hanedanın veya şehrin remzi, timsali, sembolü olan şekil veya resim.
İstanbul'un arması, üzerinde surlar, kubbeler ve iki tarafta minareler olan grafik çalışmadır. Ankara ve daha bir çok şehrimizin, belki de hepsinin armaları vardır.
Devlet-i âli Osman'ın/Yüce Osmanlı Devleti'nin nişanı malum ve meşhurdur. Zarafet, estetik ve muhtevasıyla gönüllerde taht kurmuş, ev ve iş yerlerinde en güzel duvarda yerini almıştır. Adaletten bayrağa, sancağa, silaha, tuğraya kadar devleti ifade eden maddi ve gayrı maddi her keyfiyet onda mevcuttur.
Bu arma, Sultan Abdülhamid Han tarafından 17 Nisan 1882 tarihinde kabul edilmekle devlet nişanı olarak mer'iyete/yürürlüğe girmişti.
Şimdi fark ediliyor ki bugün devletin yani Türkiye Cumhuriyeti'nin bir arması yoktur. Fark edilme vesilesi de şudur:
Sn. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonunu ziyareti hitamında taraf devlet reisleri konuşma yaparken Sn. Vladimir Putin'in kürsü önünde Rusya'nın devlet arması takılı iken Recep Tayyip Erdoğan'ın kürsüsü boştur.
Bunun üzerine  AK Parti milletvekili Sn. Zeynep Karahan Uslu ve bir kısım milletvekili, devlet armasının tesbit ve kabulü için TBMM Başkanlığına bir kanun teklifi vermiş bulunuyorlar. Buna göre her partiden üçer milletvekili, teşkil edilecek komisyonda uzmanlarla birlikte üç ay boyunca çalışacak ve komisyonun üzerinde mutabık kalacağı devlet nişanı, meclise sunulacaktır.
Böyle bir çalışmada hem vekil sayısı ve hem de üç aylık müddet çoktur. Bir çok defalar yazdığımız hakikati, bir kere daha dile getirirsek şunları söyleyeceğiz:
Hanlık, Hakanlık, Sultanlık, Beylik, Padişahlık, Cumhuriyet idari adlandırmalardır. Devlette devamlılık esastır.
Millette ve mülkte devamlılık olduğu gibi.
Millet ve mülk olmazsa devlet muallakta kalır.
Tarih kültürümüzde "Devlet-i Ebed Müddet" diye devletin devamlılığına dair muhteşem bir kavram vardır. Buna nazaran önceki Hakanlıklar, Hanlıklar, Selçuklu, Beylikler, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti tek devlettir. Bu "devlet" zaman ırmağında millet unsuruyla birlikte sonsuza doğru akıp gitmektedir. Vaki seyirde mümkündür ki gelecek zamanlarda devletin yönetim biçimi, rejim farklı bir isim alabilir...
O hâlde:
Bugünkü devlet, dünkü devletle aynı hükmi şahsiyet, tüzel kişilik olduğuna göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin arması, nişanı mevcuttur, başka bir çalışmaya hacet yoktur. Nasıl ki bugünkü ay-yıldızlı Bayrağımız, II. Mahmud Han devrinde nihai şeklini almış hâliyle Osmanlıdan Cumhuriyete intikal etmişse; bu memleketin her taşı ve her karış toprağı Yüce Osmanlı Devletinden intikal ise, II. Abdülhamid Han'ın 17 Nisan 1882'de yürürlüğe koyduğu ve bugün milletin bir şeref ve iftihar alemi olan o muhteşem nişan da Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin armasıdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.