Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

3 bin 583 Yezidi kayıp

3 bin 583 Yezidi kayıp
Fotoğraf Başlığı 3 bin 583 Yezidi kayip

Irak'ta bağımsız olarak faaliyet gösteren "Irak İnsan Hakları Komisyonu" bin 597'si kadın, 3 bin 583 Yezidinin kayıp olduğu bildirildi.

Kaydet
a- | +A
Irak'ta bağımsız olarak faaliyet gösteren "Irak İnsan Hakları Komisyonu" 3 bin 583 Yezidi'nin kayıp olduğunu açıkladı.
Beraberindeki heyet ile basın toplantısı düzenleyen Irak İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Büşra el-Ubeydi, "bin 597'si kadın, 3 bin 583 Yezidi'den haber alınamadığını" belirtti.
"280 kadın kurtuldu"
Ubeydi, kayıp Yezidilerin akıbetine ilişkin yeterli bilgiye sahip olmadıklarına değinerek "Şimdiye kadar 280'i kadın 441 Yezidi'nin terör örgütü IŞİD'in elinden kurtulduğunu ve bu kadınların bir kısmının hamile olduğunu" ileri sürdü.
IŞİD'in elinden kurtulabilen kadınlarla kısa bir süre önce görüştüklerini dile getiren Ubeydi, "Söz konusu Yezidilerin rehabilitesi ve topluma kazandırılması için iyi bir programın yapılması gerektiğini" ifade ederek, "Bu noktada Merkezi hükümetle bölgesel yönetimin koordinasyon halinde olması gerektiğini" vurguladı.
Komisyon üyesi Fadıl el-Garravi ise "2014 yılının Irak'ın geçirdiği en kanlı yıllardan olduğunu" söyleyerek, "IŞİD'in Irak halkına karşı işlediği insanlık suçlarını ve katliamlarını endişeyle takip ettiklerini" aktardı.
Musul'da Yezidi nüfusun yaşadığı Sincar (Şengal) ilçesi, Peşmerge güçlerinin 3 Ağustos'ta çekilmesiyle terör örgütü IŞİD'in eline geçmişti. Bunun üzerine ilçe ve köylerini terkeden 30 bin Yezidi, Şengal Dağı'na sığınmıştı. Bu Yezidilerin 20 bini güvenli kara koridorunun açılmasıyla Suriye sınırı güzergahından Irak'ın Duhok iline nakledilmişti. Dağda bir hafta aç ve susuz kalan ve saatler süren yolculuğun ardından kurtulan Yezidilerin, yaşadıkları dünyanın dikkatini çekmişti. IŞİD'in, kendilerine özgü dini inanışları olan Yezidilere saldırması, Irak'a yönelik askeri ve insani yardımları hızlandırmıştı.
Terör örgütü IŞİD, ele geçirdiği Yezidi erkeklerinin zorla Müslüman yapıldığını gösteren video kayıtlarını sosyal paylaşım sitelerinde yayınlarken, Yezidi kadın ve kızları ise kendi yayın organlarında "cariye" olarak militanlarına dağıttığını açıklamıştı.
Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların Haziran ayında Musul başta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, terör örgütü ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de havadan IŞİD mevzilerini bombalıyor.
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.