Yemen'de taraflar çözüm arıyor

/ Kaynak: AA
Yemen'de taraflar çözüm arıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Yemen'deki krize çözüm bulmak amacıyla düzenlenen toplantıda "Başkanlık Konseyi" oluşturulması gündeme geldi.

Toplantıya katılan taraflardan alınan bilgiye göre; başkent Sana'daki bir otelde akşam saatlerine kadar devam eden toplantıya, geçen Eylül ayında "Barış ve Ortaklık Anlaşması'nı" imzalayan Ortak Muhalefet Bloğu (JMP) partileri ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi temsilcileri ve Husilerin yanı sıra diğer siyasi hareketler katıldı.

Krize çözüm olarak, gelecek dönemde yönetimi devralacak "Başkanlık Konseyi"nin oluşturulmasının değerlendirildiği toplantıda, taraflar arasında, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin istifasının kabul edilmesi ve yerine Meclis Başkanı Yahya er-Rai'nin getirilmesi ya da Hadi'nin görevde kalması konusunda görüş ayrılığı yaşandığı belirtildi.

Yemen'de, Cumhurbaşkanı Hadi'nin Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla artan gerginlik, Husilerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırmasıyla yeni boyut kazanmıştı.

Halid Mahfuz Bahhah başkanlığındaki hükümet de "Husi Ensarullah Hareketi'nin yönetime müdahale ettiği" gerekçesiyle istifa etmişti. Hadi de bu gelişmenin ardından istifasını Meclis Başkanı Yahya Ali er-Rai'ye sunmuştu. Rai ise istifayı reddederek, Meclisi olağanüstü toplantıya çağırmış ancak geçen Pazar yapılacak oturum ertelenmişti.

Ensarullah Hareketi'nden geniş katılımlı toplantı çağrısı

Yemen'deki Ensarullah Hareketi lideri Abdulmelik el-Husi, "ülkedeki güvenlik ve siyasi" konuları ele alacak geniş katılımlı toplantı düzenlenmesi çağrısı yaptı. nbsp;

Husi, harekete ait el-Mesire televizyonunda yaptığı konuşmada, Yemenli tüm siyasi güçlerin, Ulusal Diyalog Konferansı'nın sonuçlarına bağlı kalınmasına yönelik halkın çağrılarını anlamalarını umut ettiğini dile getirdi.

"Hareketin, ülkeyi kantonlara bölme ve anayasanın geçerliliğini sürdürmeyi hedefleyen komploları bozmak için attığı son adımlar gerekliydi" diyen Husi, başkent Sana'da bu cuma ülkedeki güvenlik ve siyasi konuları ele alarak, "önemli ve tarihi" kararlar almaya yönelik geniş katılımlı toplantı çağrısında bulundu.

Ülkenin çıkarının, "yönetimin barışçıl geçiş süreciyle el değiştirmesi" olduğunu ifade eden Husi, şunları kaydetti:

"Yemen halkı, ülkenin yabancı ve yerli güçler tarafından çökertilmesi veya bölünmesine izin vermeyecek. Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi ve hükümetin istifasını sunması, başarısızlığı örtme ve mevcut anayasayı empoze etmeye yönelik bir manevradır. Hareketin, ülkeyi kantonlara bölme ve anayasanın geçerliliğini sürdürmeyi hedefleyen komploları bozmak için attığı son adımlar gerekliydi."

Yemen'de, Cumhurbaşkanı Hadi'nin Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla artan gerginlik, Husilerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırmasıyla yeni boyut kazanmıştı.

Halid Mahfuz Bahhah başkanlığındaki hükümet de "Husi Ensarullah Hareketi'nin yönetime müdahale ettiği" gerekçesiyle istifa etmişti. Hadi de bu gelişmenin ardından istifasını Meclis Başkanı Yahya Ali er-Rai'ye sunmuştu. Rai ise istifayı reddederek, Meclisi olağanüstü toplantıya çağırmış ancak geçen pazar yapılacak oturum ertelenmişti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...