Suriye'den 'cesaret' timsali bir kadın

/ Kaynak: AA
Suriye'den 'cesaret' timsali bir kadın

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Dışişleri Bakanlığının 2015 "Uluslararası Kadın Cesaret Ödülü"ne layık görülen Çorbacı: 'Ödülü kazandığım haberini aldığımda hiç sevinmedim.'

Lübnan'ın Beka bölgesindeki Şutura köyünde kurduğu "Şimdi Kadınlar" isimli merkezle 2 bin 600 kadına eğitim veren ve ABD Dışişleri Bakanlığının 2015 "Uluslararası Kadın Cesaret Ödülü"ne layık görülen Suriyeli Mecd Çorbacı, ödüle layık görülmesinin kendisini hiç mutlu etmediğini söyledi.
Eşini Esed rejiminin hapishanelerinde gördüğü işkence nedeniyle kaybettiğini söyleyen Çorbacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ödülün verildiği anda yaşadığı tedirginliği "Ödülü kazandığım haberini aldığımda hiç sevinmedim. ABD'nin Suriye devrimi ve hapishanelerdeki tutuklular meselesine yaklaşımından ötürü, ödülü alıp almama konusunda tereddüt ettim" ifadeleriyle anlattı.
Rejimin baskısı altında gizli kalan yeteneklerin devrimle birlikte ortaya çıktığı kişilerden biri olan Çorbacı, tutukluların ve zulüm görenlerin seslerini duyurma ümidinin kendisini ödülü almaya sevk ettiğini belirtti.
Çorbacı, Amerikan halkının çoğunluğunun Suriye'nin haritadaki yerini bile bilmediğini ve orada yaşananlardan habersiz olduğunu ifade ederek ederek, özellikle Iowa Eyaletine daha fazla Suriyeli sığınmacı kabul edilmesi için ABD yönetimine baskı yapılması konusunda söz aldığını söyledi.
- "Tutukluluk süreci iyi bir tecrübe oldu"
Çorbacı, işkence görmesine ve bazı cilt hastalıklarına yakalanmasına rağmen, hapishanede geçirdiği 7 ayla ilgili olarak, "Devrim konusundaki sebatımı sınava tabi tutmama imkan sağladığı için iyi bir tecrübe oldu" ifadesini kullandı. Çorbacı, devrime katıldığı için değil, 1982'de Hama katliamından bugüne baskı ve zulme devam eden rejime çok geç karşı koyduğu için pişman olduğunu kaydetti.
"Şimdi Kadınlar" isimli merkezde özellikle eşleri tutuklu ve vefat etmiş kadınlara dikiş, işleme, grafik ve İngilizce alanında eğitim veriliyor. Çorbacı, Suriyeli sığınmacıların yoğunlukta olduğu Mecdel Ancer ve Arsal'da da başka merkezler kurmayı hedeflediğini belirtiyor.
ABD Dışişleri Bakanlığının sıradışı mücadelelerinden dolayı 10 kadına verdiği cesaret ödülünü Suriyeli aktivist Macide Çorbacı almıştı.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...