Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İnsan görünümlü balık!

/ Kaynak: AA
İnsan görünümlü balık!

DÜNYA Haberleri  / AA

Bosna Hersek'in Trebinye kentinde Vyetrenitsa mağarası, "İnsan Görünümlü Balık" türüne ev sahipliği yapıyor.

Latince ismi Proteus Anguinus olarak betimlenen "İnsan Görünümlü Balık", Avrupa mağaralarında yaşayan tek omurgalı hayvan türü. Gövdesinin yılana benzeyen ve yaklaşık 25 cm uzunluğunda olan "İnsan Görünümlü Balık", Akdeniz'e yakın bölgelerdeki mağaralarda ender olarak görülüyor.
Yaşadığı alanlarda güneş ışığı görmediğinden dolayı beyaz-pembe renge sahip olan mağara semenderine, Slovenya Postoyna Mağarası ile Bosna Hersek'in Vyetrenitsa Mağarası da ev sahipliği yapıyor. "İnsan Görünümlü Balık" mağaraya gelen turistleri hayrete düşürüyor.
Anadolu Ajansı muhabirine açıklamada bulunan mağara Müdürü Ana Soldo, Balkanlarda Slovenya'dan sonra ilk defa "insan balık" türüne Bosna Hersek'te rastlandığını belirtti.
"İnsan görünümlü balık" türünü, Bosna Hersek Vyetrenitsa mağarasında ilk keşfeden kişinin biyolog Branko Yajiç olduğunu ifade eden Soldo, bu balıkların genellikle on yada onbeşerli koloniler halinde yaşadıklarını söyledi.
Bosna Hersek yasalarının koruması altında olan "İnsan görünümlü balık" yerin altında karanlık ve derin dehlizlerde yaşıyor ve oksijen açısından zengin suları tercih ediyor. Su yengeçleri, solucan benzeri hayvanlar, böcek lavraları ve yumuşakçalarla beslenen bu nadir görülen hayvanın, 100 yıl kadar yaşayabildiği tahmin ediliyor.


İnsan görünümlü balık!



- Vyetrenitsa mağarası
"Rüzgarlı" anlamına gelen Vyetrenitsa mağarası karstik yapısı ve doğal kaynaklarıyla Bosna Hersek'in en büyük ve en önemli mağarası. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde aday konumunda olan mağara, Bosna'nın güneyindeki Mostar'a 80 km uzaklıkta bulunuyor. Geniş koridor ve salonlarla birbirinden ayrılan mağaranın içerisinde bulunan buz sarkıtlar gelen ziyaretçilere görsel bir şölen sunarken, mağaranın kelime anlamı ile bütünleşen rüzgar içeriye hava akımı sağlıyor.
Hidrografik anlamda da içerisinde gölet, ufak şelale ve akarsuları barındıran içinde mağara, ender türde yetişen canlılara da yaşam alanı tanıyor. Mağarada yapılan kanal çalışmaları sırasında rastlanılan "insan görünümlü balık", bölgede sadece Bosna Hersek'te kurulacak Mağara Canlıları müzesinin oluşturulmasına da olanak sağlayacak.
Sonbaharda açılması planlanan müzede, "insan balık"ın yanı sıra bulunan diğer nadir canlı türleri ile birlikte mağaranın iç yapısının sergilenmesi planlanıyor.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...