Taiz'deki çatışmalarda 130 kişi öldü, 170 kişi de yaralandı

/ Kaynak: AA
Taiz'deki çatışmalarda 130 kişi öldü, 170 kişi de yaralandı

DÜNYA Haberleri  / AA

Taiz kentinde Husiler ile Hadi yanlısı HDG arasındaki çatışmalarda son bir haftada 130 kişi öldü, 170 kişi yaralandı.

Yemen'in Taiz kentinde Ensarullah Hareketi (Husiler) ile Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direnişi Güçleri (HDG) arasında bir haftadır devam eden çatışmalarda 130 kişi öldü, 170 kişi yaralandı. Yaklaşık bir yıldır Husilerin kontrolü altında bulunan kentte çatışmalar oldukça şiddetli geçerken, Taiz'in Sana ve diğer kuzey kentlerdeki Husi varlığını bitirmek için stratejik bir öneme sahip olduğu belirtiliyor. Taiz'in önemi yaşanan çatışmalardaki kaybın da büyük olmasına neden oluyor. Son bir hafta içerisinde yaşanan çatışmalar ve can kayıpları ise şu şekilde: Seya bölgesinde kurulan pusuda 4, Sarade bölgesinde ise 13 militan yaşamını yitirdi. Sabr dağında bulunan Meşraa ile Hadnan ilçeleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerde Husilerle çıkan çatışmalarda 3 HDG mensubu hayatını kaybetti, 11 kişi yaralandı. Taiz kentinin farklı noktalarında çıkan çatışmalarda 32 Husi militan ve 4 HDG milisi yaşamını yitirdi. Husilerin Taiz kentinin Usayfire semtindeki Es-Said Camisi, Muğteribin Caddesi ve Hürriyet Meydanı ile Cumhuriyet Mahallesine havan mermileriyle düzenlediği saldırılarda 7 kişi öldü, 17 kişi yaralandı. Cebel Sabr bölgesinin Husilerin elinden alınmasının ardından çıkan çatışmalarda, Husilerden 20 kişi, HDG birliklerinden de 7 kişi öldü, 37 Husi militanı da yönetim yanlısı birlikler tarafından esir alındı. HDG, El-Arus Askeri Kampı'nda da kontrolü sağladı. Kampa Husilerin bir gün sonra yaptığı saldırıda Husilerden 40 militan öldürüldü, 30'u yaralandı. HDG birliklerinin Taiz kentindeki ilerleyişi sırasında çıkan çatışmalarda isabet alan yerleşim yerlerinde ise 90 kişi yaralandı.
DAĞLIK ARAZİ VE SALİH'İN DESTEĞİ
HDG'ye bağlı silahlı birliklerin Aden'i Husilerden almasının ardından kuzeye doğru ilerleyişinde en önemli kent olan Taiz'de zor arazi şartları ve Husilerin destek aldığı eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı askerlerin bölgedeki gücü nedeni ile çatışmalar oldukça sert geçiyor. Kent merkezindeki Cebel Sabr bölgesinin dağlık yapısı HDG güçlerini zorlarken, bölgenin yerleşim yerleri ile iç içe olması sebebiyle sivil kayıplar yaşanıyor. Taiz'de Husilerin konuşlandığı Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile eski havaalanı bölgesinde hareketin kontrolündeki 35. Tugay Karargahı'nın kentin alınmasında kilit rol oynadığı ifade ediliyor.
HUSİLERİN YARDIM HATTI KESİLDİ
Öte yandan Husilerin Sana-Taiz arasındaki yardım hattının HDG'nin kontrolüne geçtiği ve kentteki avantajın bu hattın kesilmesi ile HDG lehine dönebileceği öğrenildi. HDG'nin Sana'dan Taiz'e uzanan İbb ve Taiz vilayetlerini birbirine bağlayan Nekıl es-Seyyani bölgesinde kontrolü sağlamasıyla Sana'dan gelecek askeri desteğin kesileceği belirtiliyor. Taiz'de yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından, Antik Kahire Kalesi, istihbarat binası ve El-Arus Askeri Kampı gibi bazı stratejik noktalar HDG birliklerinin eline geçti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...