Gazze'de UNRWA protestosu

/ Kaynak: AA
Gazze'de UNRWA protestosu

DÜNYA Haberleri  / AA

UNRWA'nın Filistinli mültecilere yönelik yardımlarını azaltması, çalışanları tarafından protesto edildi.

Gazze'deki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) çalışanları, kurumun "yardımları azaltma" kararını protesto etti. UNRWA'nın Gazze'deki merkezi önünde bir araya gelen göstericiler, "Onurlu yaşamak hakkım", "İş güvencesi nerede", "Eğitim, tüm uluslararası sözleşmeler tarafından güvence altına alınmış bir haktır" yazılı dövizler taşıdı. Eylemde konuşan UNRWA Arap Çalışanlar Birliği Başkanı Suheyl el-Hindi, "UNRWA'nın, memurlarına ücretsiz izin vermeyi öngören kararını dondurması, yeterli değil" dedi. Sınıflardaki öğrenci kapasitesinin artırılması yönündeki kararın da durdurulması ve bir sınıftaki öğrenci sayısının 38 ile sınırlandırılması gerektiğini ifade eden Hindi, yardımların azaltılması yönünde alınan kararların, "siyasi" olduğunu ve bu adımların, UNRWA'nın işlevini bitirmek için atıldığını belirtti. Hindi, özellikle sağlık ve eğitim alanında Filistinlilere yönelik yardımların azaltılmasına ilişkin herhangi bir karar alınmaması gerektiğini kaydetti. nbsp;
MEMURLAR GREVDE
NRWA bünyesindeki Memurlar Birliği tarafından yapılan açıklamada, eğitim-öğretim yılının bugün başladığı Filistinde, UNRWA'nın "sınıflardaki mevcut öğrenci sayısının artırılması" ve "memurların istisnai ücretsiz izne çıkarılması" yönündeki kararlarını protesto amacıyla memurların iş başı yapmadığı belirtildi. Gazze'de UNRWA'ya bağlı okullar başta olmak üzere tüm kurumlarda çalışmaların askıya alındığı kaydedilen açıklamada, "Memurların, sınıflardaki öğrenci kapasitesinin 50'ye ulaşması ve UNRWA tarafından bir yılı bulacak şekilde ajans çalışanlarının ücretsiz izne çıkarılması" yönündeki kararları kabul etmediği ifade edildi. Açıklamada ayrıca, ilerleyen saatlerde, UNRWA Genel Komiseri Pierre Krenpol ile toplantı yapılacağı belirtildi. Söz konusu durum sebebiyle, devlet okullarında öğrenciler okullarına devam ederken, UNRWA'ya bağlı okullarda ise öğretmenlerin protestosu nedeniyle öğrenciler evlerine döndü.
UNRWA, "ÜCRETSİZ İZİN" KARARINI DONDURDU
Öte yandan, UNRWA, memurlarına ücretsiz izin vermeyi öngören kararını dondurduğunu açıkladı. UNRWA tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Çalışanlar arasında endişeye sebep olan karar, tehlikeli mali krizle başa çıkmak için gündeme getirilen seçeneklerden biriydi" denildi. İstisnai izin kararının ayrıca, büyük bir krizin çıkması halinde memurların anlaşmalarını koruma amacıyla alındığı vurgulandı. Açıklamada özellikle memurların eğitim-öğretim çalışmalarını erteleme yönündeki açıklamalarına işaret ederek, "bağış yapan toplumlara çelişkili işaretler vermemeleri ve ajansı bağış toplama noktasında zarara uğratacak" davranışlardan kaçınmaları çağrısında bulunuldu. UNRWA'dan daha önce yapılan açıklamada, ajansın içinde bulunduğu mali krizle mücadele amacıyla, Genel Komiser'e çalışanları "istisnai olarak ücretsiz izne ayırma" yetkisi veren kanun düzenlemesi yapıldığı bildirilmişti. Gazze'de okullar, UNRWA'ya bağlı olup mülteci ailelerin çocuklarının okuduğu ve Milli Eğitim Bakanlığı kontrolündeki devlet okulları olmak üzere ikiye ayrılıyor. UNRWA'ya ait okullarda yaklaşık 248 bin öğrenci eğitim görüyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...