Pimi çekilmiş bomba: Beyrut

Pimi çekilmiş bomba: Beyrut

DÜNYA Haberleri

Lübnan'da başkentin Sünni semtlerinde iki aydır toplanamayan çöplerin yol açtığı siyasi tansiyon ülke sınırlarını aştı.

Siyasi istikrarasızlıkla boğuşan Lübnan'da iki aydır başkent Beyrut'un Sünni bölgelerinde toplanmayan çöplerin yol açtığı kitlesel eylemler üçüncü gününe girerken bu yeni krizin hem ülkede hem de bölgede Şii-Sünni çatışmasını körüklemesinden korkuluyor. 15 aydır cumhurbaşkanını seçemeyen Lübnan'da Beyrut'un Sünni semtlerinde iki aydır toplanamayan çöplerin yol açtığı kriz ülke sınırlarını aştı. Üç gündür sokaklarda "halk devrim istiyor" sloganıyla iktidarı istifaya çağıran eylemciler sosyal medyadan da "Kokunuz çıktı" sloganıyla iktidara karşı istifa kampanyası başlattı. Tahran'ın yakından izlediği gelişmeler üzerine Bahreyn ve Suudi Arabistan vatandaşlarına Lübnan'a gitmeyin uyarısında bulundu.
ARAP BAHARI'NA GÖNDERME
22 Ağustos Cumartesi günü kitleselleşen gösterilerde katılımcıların sayısının on binleri bulduğu gösterinin sonuna doğru sloganların değiştiği görüldü. Protestolarda "Devrim" ve Arap Baharı'nın çıkış sloganı "Halk rejimi devirmek istiyor" sloganları duyuldu.
GÖSTERİLER TERÖRİZE EDİLİYOR
Protestoların devam ettiği 23 Ağustos Pazar günü ise saat 18.00'den sonra bir grup göstericinin meydanda öne geçtiği görüldü. Polise cam şişe ve taş atan grup, tel örgüleri geçip Başbakanlık Sarayı'na yönelince polis müdahale etti. Göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerin kullanıldığı müdahalede Kızılhaç yetkililerine göre 400'e yakın kişi yaralandı. "Kokunuz çıktı" Platformu sözcüsü Ali Bazzi yaptığı açıklamada, o gün için protestolarını bitirdiklerini belirterek, bazı siyasi partilerin gösteriye adamlarını gönderip barışçıl gösteriyi terörize ettiklerini savundu.
ÇEVRE SORUNU DEĞİL
Protestoları sosyal medya üzerinden organize eden "Kokunuz çıktı" platformu kurucularından Ali Selim de sorunun çöp sorunu değil, siyaset sorunu olduğunu belirterek hükümetin istifasını ve genel seçim istediklerini söyledi. Selim, "Birtakım muhalif yapıların gösteri hakkımızı şiddete bulaştırarak elimizden almak istediklerini gördüğümüz için protestoları durdurduk. Bizim tek bir hedefimiz var. O da hükümetin istifası ve seçimlerin yapılması çünkü biliyoruz ki bu bir çevre sorunu değil. Yolsuzluk, 8 Mart ya da 14 Mart fark etmez, ülkenin tüm siyasilerinde" diye konuştu.
MANAMA'DAN SEYAHAT UYARISI
Suudi Arabistan ve Bahreyn'in, Lübnan'daki çöp krizi nedeniyle vatandaşlarına bölgeye seyahat etmemeleri çağrısında bulundukları bildirildi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Kardeş Lübnan'da yaşanan iç karışıklık nedeniyle vatandaşlara can güvenlikleri için oraya seyahat etmemelerini öneriyoruz" denildi. Bahreyn Dışişleri Bakanlığı da vatandaşlardan Lübnan'a seyahat etmemeleri ve Lübnan'da bulunan vatandaşların da derhal ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.
"HAREKETE LİDER LAZIM"
Lübnan Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Talal Atrisi, uzun yıllardır derin ayrılıklar yaşayan Lübnan toplumunun, bir araya gelebileceğini gösterdiği için gösterilerin başarılı olduğunu iddia etti. Atrisi, "Ancak bundan daha ileri gidebilmesi için hareketin liderliğinin görülmesi gerekecek ki bu da şu ana kadar kayıp" diye konuştu. Atrisi, "Dünkü protestolarda biz, çöp krizi ve yolsuzluk protestolarını konuşurken bugün tüm medya, 'barışçıl gösterileri kim şiddete taşıdı? bu grup kimdir?' sorularını tartışır oldu. Şimdi medya, protestocuların ne istediğinden çok çetelerin, taşkınlık yapan göstericilerin hangi siyasi görüşe sahip olduğunu, bunları kimin yönlendirdiğini tartışıyor" dedi. Protestocuların akılcı bir hedef yerine son derece siyasi "Halk rejimin değişmesini istiyor" sloganlarıyla hedef büyüttüklerini dile getiren Talal Atrisi, "Ancak bu durumda da 'politik muhalifler için kullanışlı birer araç' olarak görüleceklerdir" dedi.
MÜLTECİ KAMPINDA ÇATIŞMA
Lübnan'ın Sayda kentindeki Aynu'l-Helva Mülteci Kampı'nda Filistinli gruplar arasında çıkan çatışmalardan dolayı kamptan kente yogun göç yaşandığı bildirildi. İsmini vermek istemeyen bir güvenlik yetkilisi, Fetih Hareketi ve Cundu'ş-Şam örgütü mensupları arasında çıkan ve havan mermileri ile otomatik silahların kullanıldığı çatışmalardan dolayı kamptan kente yoğun göç yaşandığını belirtti. Cumartesi günkü çatışmada 3 Fetih Hareketi mensubu ölmüş, 17 kişi de yaralanmıştı. Cundu'ş-Şam, Filistinli ve Lübnanlıları bünyesinde barındıran aşırıcılık eğilimli bir örgüt olarak biliniyor.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...