Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Abhazya eğitim dilini Rusça yaptı

/ Kaynak: AA
Abhazya eğitim dilini Rusça yaptı

DÜNYA Haberleri  / AA

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'nın Gali bölgesinde ilkokullarda Gürcüce olan eğitim dili Rusça olarak değiştirildi.

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'nın Gali bölgesinde ilkokullarda Gürcüce olan eğitim dili Rusça olarak değiştirildi. Abhazya'nın Gürcü nüfusun yoğun olarak bulunduğu Gali bölgesindeki bir okulun müdürü, ilkokullarda hazırlık sınıfı da dahil 5 yıl boyunca eğitimin Rusça verileceğini belirtti.
- 7 saat Rusça, 3 saat Gürcüce
Karardan ayrılıkçı hükümetin Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri tarafından haberdar edildiğini kaydeden müdür, Rus Dili ve Edebiyatı dersinin haftada 7 saat, Gürcüce derslerinin ise sadece 3 saat olduğunu açıkladı. Okul müdürü, Gali ilçesindeki okullarda 5. ve 9. sınıflar arasında haftada 3'er saat, 9. ve 11. sınıflar arasında da haftada 2'şer saat Gürcüce eğitim verildiğini kaydetti. Bölgede görev yapan öğretmenler, eğitim dilinin Rusça olmasını amaçlayan çalışmaların uzun zamandır yürütüldüğünü fakat yeterli eğitmen olmaması nedeniyle değişikliğin ancak yaz tatilinde hazırlık sınıfında görevli öğretmenlere eğitim verilmesinden sonra yapılabildiğini dile getirdi. 1994'te tek taraflı olarak Gürcistan'dan bağımsızlığı ilan eden Abhazya'nın sadece Gali bölgesindeki 31 okuldan 11'inde eğitim dili Gürcüce'ydi. Gürcistan-Rusya arasında 1990'larda Abhazya'da yaşanan çatışmalarda yüz binlerce Gürcü yerlerinden olmuştu. İki ülke arasında 2008'de yaşanan kısa süreli savaşın ardınan Rusya, 8 Ekim 2009'de kontrolündeki Gürcistan topraklarından geri çekilmiş ancak Abhazya ile Güney Osetya'daki askeri varlığını korumuştu. Savaşın ardından Rusya, Güney Osetya ile Abhazya'yı bağımsız ülkeler olarak tanımıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...