Bu teknede insanlık battı: 300 ölü

Bu teknede insanlık battı: 300 ölü

DÜNYA Haberleri

Libya'nın Zuvara kenti açıklarında 500 göçmeni taşıyan iki tekne battı. 2'si çocuk 198 kişi sağkurtarıldı.

Ortadoğu ve Afrika ülkelerindeki iç karışıklık, zulüm, baskı ve açlık nedeniyle Avrupa'ya kaçmaya çalışan mültecilerin, umut tacirlerinin elinde ölüme sürüklendiği, binlercesinin sularında boğularak can verdiği Akdeniz'de dün büyük bir insanlık dramı daha yaşandı. Libya'nın Zuvara kenti açıklarında 500 göçmeni taşıyan iki tekne battı. Su almaya başladıktan sonra 'yardım edin' sinyali alınan iki tekneden ilk arama kurtarma çalışmaları sırasında 2'si çocuk 9'u kadın 198 göçmen sağ olarak kurtarıldı. Denizde ve batan teknenin içinde boğularak öldükleri belirlenen 76 kişinin cesetleri çıkarılırken kayıp olanlarla birlikte 300 kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Özellikle karaya çekilen tekne içersindeki suda şişmiş halde bulunan cesetler insanlık dramının boyutlarını gözler önüne serdi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Mellisa Fleming dün düzenlediği basın toplantısında bindikleri teknelerin alt kısmında kalan göçmenlerin üste çıkıp nefes alabilmek için bile ekstra para verdiklerini söyledi. 
SAĞ KURTULANLAR ANLATTI 
Fleming "Hayatta kalan göçmenlerle konuştuğumuzda bize tıka basa dolu teknelerde insan kaçakçılarının geminin en alt kısmında kalanlardan dışarı çıkıp nefes alabilmeleri için para istediği söylendi. Kaçakçılara daha fazla para ödeyebilenlerin güvertede durmasına izin veriliyor diğerleri ise zorla gemin en alt kısmına itiliyor" diye konuştu. Suriye, Pakistan, Fas, Bangladeş ve Afrika ülkelerinden oldukları öğrenilen göçmenleri arama kurtarma çalışmaları sürüyor. 
8 AYDA 300 BİN KİŞİ AKDENİZ'İ GEÇTİ
Birleşmiş Milletler'in açıkladığı son rakamlara göre bu yıl başından bu yana Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaşan kaçak göçmenlerin sayısı 300 bini geçti. Bu göçmenlerin 200 bini Yunanistan'a, 110 bini ise İtalya'ya ulaştı. Geçen yıl bu ay toplam bilanço 210 bindi. Akdeniz'de yılbaşından bu yana ölenlerin sayısı ise 2 bin 500'ü aştı. 
SICAKTAN ÇÜRÜYÜP YAPIŞAN CESETLER SOĞUTULARAK AYRILDI
Avusturya 'da önceki gün bir otoban kenarına bırakılan kamyonetin içindeki cesetlerin sıcaktan çürüyup birbirlerine yapıştıkları öğrenildi. Soğutma işlemiyle cesetler ayrılarak morga taşındı. Kamyonette en küçüğü 1 yaşında olan 4'ü çocuk, 8'i kadın ve 59'u erkek olmak üzere 71 Suriye uyruklu göçmenin cesetlerinin bulunduğu belirtildi. Olayla ilgili Macaristan'da 3 şüphelinin yakalandığı açıklandı. Öte yandan dün Avusturya'da durdurulan bir kamyonun kasasından 38 kaçak göçmen çıktı. 
370 KAÇAK YAKALANDI 4 UMUT TACİRİ GÖZALTINDA
Edirne'de Suriye, Myanmar, Filistin uyruklu 213 kaçak göçmen sınırı yasa dışı yollardan geçmeye çalışırken yakalandı. Kaçaklara organizatörlük yaptıkları iddiasıyla biri Suriyeli 4 kişi de gözaltına alındı. Çanakkale Ayvacık'ta Kadırga Burnu, Sivrice ve Bademli yakınlarında 3 bottaki Suriye ve Afganistan uyruklu 157 kaçak yakaladı. Muğla Bodrum'da polisin gözetiminde tutulan kaçak göçmenlerden Pakistan uyruklu 8 aylık hamile kadın, fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. 
KAYNAK: SABAH

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...