Sana, 1 yıldır Husilerin elinde

/ Kaynak: AA
Sana, 1 yıldır Husilerin elinde

DÜNYA Haberleri  / AA

Yemen'in başkenti Sana'da toplanan binlerce Şii Ensarullah Hareketi (Husiler) mensubu, başkentin ellerine geçmesinin birinci yılında kutlama yaptı.

Hareketin lideri Abdulmelik el-Husi'nin çağrısı üzerine Sana'daki Babul Yemen bölgesinde toplanan binlerce kişi, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon gücünü kınayan ve Mescid-i Aksa'yla dayanışma mesajı veren sloganlar attı. Yemen'in büyük bölümünde kontrolü elinde bulunduran Husiler, "21 Eylül devrimi" olarak adlandırdıkları günün her yıl tatil ilan edildiğini duyurarak, bu kararın başkentteki hükümet daireleri, bazı özel sektör şirketleri ile bazı illerde uygulanmasını zorunlu tuttu. Başbakan Halid Bahhah ise sosyal paylaşım sitesi twitter'dan yaptığı açıklamada, Sana'nın işgal edilme tarihinin yıl dönümünü "sebepsiz savaş" olarak nitelendirdi. Husiler, Sana'da denetimini sağlamalarının ardından devletin tüm kadrolarında kontrolü ele geçirmiş ve önemli mevkilere kendi yandaşlarını tayin etmişti. Yemen'in kuzeyindeki tüm illeri kapsayan Sana, Amran, Hacca, Sada, El-Cevf, El-Hudeyde, Rime, Zemar, el-Mahvit ve İbb'in kontrolünü elinde bulunduran Husiler, Ma'rib, Taiz ve El-Beyda kentlerinde Halk Direniş Güçleri (HDG) ile savaşıyor. Husilerin Yemen'deki ilerleyişini durdurmak amacıyla Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adı verilen hava harekatı başlatmıştı. Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmış, ardından Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığı duyurulmuştu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...