Obama'dan 612 milyar dolarlık veto

Obama'dan 612 milyar dolarlık veto

DÜNYA Haberleri

ABD Başkanı Barack Obama, 612 milyar dolarlık savunma politikası tasarısını veto etti.

ABD Başkanı Obama, tasarıyı, Pentagon'un düzenli biçimde işleyişini önleyen kesintileri kaldırmamasının yanı sıra ordunun modernize edilmesini sağlayacak reformları önlemesi ve Guantanamo Hapishanesi'nin kapatılmasını engellediği gerekçeleriyle imzalamadığını söyledi.


ABD Kongresi tarafından kabul edilen 612 milyar dolar büyüklüğündeki savunma politikası tasarısını Oval Ofis'te veto eden Obama, gazetecilere yaptığı açıklamada, tasarının askeri harcamaları 38 milyar dolar artırırken, yurtiçi harcamaları artırmaması nedeniyle reddettiğini söyledi.


Başkan ve başkomutan olarak en önemli sorumluluğunun ABD halkını güvende tutmak olduğunun altını çizen Obama, bu nedenle ABD ordusunun uygun bir şekilde finanse edilmesi gerektiğini dile getirdi.


Obama tasarının orduyu mali anlamda finanse etmesi, askeri personele yönelik emekli sistemini gözden geçirmesi ve siber alanda yeni güvenlik önlemlerini beraberinde getirmesine rağmen bazı önemli alanlarda "ne yazık ki yetersiz kaldığına" işaret etti.


Tasarıyı, Pentagon'un düzenli biçimde işleyişini önleyen kesintileri kaldırmamasının yanı sıra ordunun modernize edilmesini sağlayacak reformları önlemesi ve 11 Eylül 2001'deki saldırıların ardından açılan Guantanamo Hapishanesi'nin kapatılmasını engellediği gerekçeleriyle imzalamadığını kaydeden Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Tasarıyı Kongre'ye geri gönderiyorum. Kongre'ye mesajım çok açık, bunu doğru yapalım. Bütçe tartışmalarının ortasındayız. Ulusal güvenliğimiz kadar ekonomik güvenliğimizi de uygun biçimde finanse eden bir bütçeye sahip olalım.


Uzun vadede ordu harcamalarımızın sürdürülebilir olması için reformlarımızı yapıcı bir şekilde ele alabileceğimizden emin olalım. Guantanamo'daki kalanları bitirebileceğimizden, Amerikan halkının güvenli olduğundan ve tehlikeli teröristleri güçlendirecek araçlar sunmadığımızdan emin olalım".


Tasarıyı Kongre yeniden ele alabilecek. Kongre'nin Obama'nın vetosunu aşabilmesi için üçte iki çoğunluğu sağlaması gerekiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...