Netanyahu ve 6 Bakana tutuklama

Netanyahu ve 6 Bakana tutuklama

DÜNYA Haberleri

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu ve 6 İsrailli Bakan hakkında, tutuklama kararı çıktı.

İspanya'da devam eden Mavi Marmara Davası'nda İsrail Başbakanı Netanyahu, ve altı İsrailli bakan hakkında tutuklama kararı verildi. Mavi Marmara'ya katılan İspanya vatandaşları tarafından açılan davada hakkında tutuklama kararı çıkarılan Netanyahu ve 6 Bakan, "İnsanlığa karşı işlenmiş suç"tan yargılanıyordu.


İsrail Başbakan Binyamin Netenyahu ve 6 İsrailli Bakana İspanya Yüksek Mahkemesi'nden tutuklama kararı çıktı. Netanyahu, Ehud Barak, Avigdor Liberman ve diğer 4 İsrailli bakana İspanya Mahkemesi tarafından tutuklama kararı verildi.

31 Mayıs 2010 tarihinde İsrail tarafından Mavi Marmara'ya yapılan saldırıda gemide bulunan İspanya vatandaşlarının açmış olduğu davada İsrailli sorumlulara tutuklama kararı çıktı.


Davayı Mavi Marmara'daki İspanya vatandaşları açtı


Mavi Marmara'daki İspanya vatandaşları İspanya'daki Mavi Marmara avukatları eliyle suç duyurusunda bulunmuş soruşturma başlatılmıştı. Süreç İsrail'in de baskısı ile zorluklarla yürütülmüş ve dosya en son İspanya Yüksek Mahkemesine götürülmüştü. Burada görülen davanın sonucunda Mahkeme, İsrail Başbakanı Netenyahu, Dönemin Savunma Bakanı Ehud Barak, dönemin Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Dönemin Başbakan Yardımcısı Moshe Ya'alon, dönemin Deniz Kuvvetleri komutanı Eliezer Marom, dönemin devlet bakanı Benny Begin ve başbakan yardımcısı Eli Yishai olmak üzere toplam 7 kişi hakkında tutuklama kararı verdi.


"İnsanlığa karşı işlenmiş suç"tan yargılanıyorlar


İspanya Yüksek Mahkemesi sanık Netenyahu ve diğer sanıklar hakkında verilen tutuklama kararının üzerine bu sanıkların kendilerinin Mahkemeye gelmeleri ve Mahkeme önünde işledikleri suçlardan dolayı ifade vermelerini talep etti.


Sanıklar 'İnsanlığa Karşı İşlenmiş' suçlardan dolayı yargılanıyor. İspanya Yüksek Mahkemesinin Hâkimi De La Mata, Mavi Marmara'nın davasını açıp sanıkların bilgilerini İspanya Polisine gönderme kararı aldı. Sanıkların listesi İspanya Ulusal Emniyetine gönderilerek yakalanma süreçleri de başlatılmış oldu.


İsrail bu davayı engellemek için çok çeşitli çabalar sarf etmişti. İspanya'da Siyasi baskılarla Evrensel yargı yetkisi ile ilgili mevzuat değişikliği yapılmıştı. Haziran 2015'te, Hâkim Ruz evrensel yargı etkisini İspanya'da iptal olduğu için ve siyasi durumlardan dolayı olumsuz bir karar almıştı.Ancak bu karar rağmen Mavi Marmara mağdurları ve avukatları adalet arayışlarını sürdürmüştü ve bu karara rağmen, İspanya Yüksek Mahkemesi Hakimi De La Mata Mavi Marmara dosyasını tekrar açtı ve çok cesur bir karar aldı.


Mavi Marmara davalarından dolayı İsrailli sanıklar için çember daralıyor ve hukuk ablukası devam ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...