Mali'de teröristler lüks oteli bastı: 27 ölü

Düzenleyen:
Mali'de teröristler lüks oteli bastı: 27 ölü

DÜNYA Haberleri

El Kaide militanları, Mali’nin başşehri Bamako’da lüks bir oteli bastı. ABD ve Fransız güvenlik güçlerinin yardımıyla yapılan operasyonda 136 rehine kurtarıldı

Dünya, Paris’te düzenlenen saldırının şokunu atlatamadan terör bu sefer Mali’yi vurdu. 10 saldırgan sabah 07:00 sularında diplomatik plakalı araçla başkent Bamako’nın Hamdallaye mahallesindeki Radisson Blu Otel’ini bastı. Otelin güvenlik görevlilerinden 3’ünü öldüren teröristler, daha çok Amerikalı, Fransız ve Çinli turistlerin kaldığı otelde kat kat dolaşarak 140 müşteri ve 30 personeli rehin aldı. 
7 THY ÇALIŞANI REHİN ALINDI
Rehin alınanlar arasında 7 THY çalışanın bulunduğu açıklandı. Polis, otomatik silah seslerininin duyulduğu 190 odalı otelin çevresinde güvenlik kordonu oluştururken teröristler rehineleri otelin 7’nci katında topladı. Teröristler, yapılan pazarlıkların ardından 12’si Air France çalışanı olmak üzere 80’den fazla rehineyi serbest bıraktı. THY’nin 7 çalışanından 6’sı da serbest bırakıldı. Öğlene doğru Mali Özel Harekat polisi, 136 kişiyi rehin tutan teröristlere operasyon başlattı. Operasyona bu ülkede bulunan 25 ABD komandosunun da katıldığı açıklandı. Yoğun çatışmanın ardından akşam saatlerinde rehinelerin hepsinin kurtarıldığı bildirildi. BM Barış Gücü’nden “Otelde 27 ceset tespit edildi” açıklaması geldi. 2 teröristin cesedinin bulunduğu belirtilirken Mali güvenlik güçleri diğer militanları otel içinde arıyor.
İNGİLİZCE KONUŞUYORLAR 
Rehineler arasında Gineli şarkıcı Sekouba ‘Bambino’ Diabate de bulunuyordu. Diabate, kurtarıldıktan sonra yaptığı açıklamada, saldırganların İngilizce konuştuğunu söyledi. Hindistan 20, Çin 7, Cezayir ise 7 vatandaşının otelde olduğunu duyurdu. 
 FRANSA 50 SUBAY GÖNDERDİ
Rehin alınanlar arasında Fransız vatandaşlarının bulunduğunun açıklanmasının ardından Fransa, terörle mücadele konusunda uzman 50 seçkin subayı Mali’ye gönderdi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande de, “Vatandaşlarımızın kurtarılması için çalışmalar başlattık” derken Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupalı devletler adına Mali’de düzenlenen saldırıyı kınadığını belirterek, “Dün hepimiz Paris’tik, bugün ise hepimiz Bamako’yuz” dedi.

THY uçak gönderdi
THY personelinden Kaptan Pilot İsmail Yerli, İkinci Pilot Sadık Murat Arat, THY İstasyon Şefi Mehmet Atmaca, Kabin Memurları Şerife Taşcı Kabacık ve Lütfiye Deniz Kıvrak serbest bırakıldı. İçeride Kabin Amiri Murat Gündüz ve Steward Eray Sevim kaldı. Bir süre sonra THY çalışanlarından birisinin daha bırakıldığı belirtildi. Operasyonun ardından son THY çalışanının da kurtarıldığı bildirildi. Kriz masası kurup gelişmeleri nefesleri tutarak izleyen  THY, ekibi Türkiye’ye getirmek üzere 19.20’de İstanbul’dan özel bir uçak gönderdi. 

Büyükelçimiz: Sağlıkları iyi

Mali’deki Türkiye Büyükelçisi Renan Şekeroğlu, saldırının yaşandığı bölgeye giderek gelişmeleri yerinde takip etti. Şekeroğlu, “Saldırının başladığı andan itiaren yerel güvenlik güçleriyle iletişim içinde olduk. Rehin alınan 7 THY çalışanından önce 5’i, ardından da 1’i bırakılmıştı. Düzenlenen operasyonla son THY çalışanı da kurtarıldı. Bütün arkadaşlarımızın sağlık durumu iyi. Kendilerini büyükelçiliğimize gönderdik” dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...