NATO'dan Rusya'ya darbe

Düzenleyen:
NATO'dan Rusya'ya darbe

DÜNYA Haberleri

Brüksel'de toplanan NATO dışişleri bakanları, eski Yugoslavya'dan ayrılan Karadağ'ın NATO'nun 29'uncu üyesi olması konusunda anlaştı.

NATO, Balkan ülkesi Karadağ'ı ittifakın 29'uncu üyesi olmaya davet etti. Rusya uzun süredir NATO'yu böyle bir hamlede bulunmaması için uyarıyordu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO dışişleri bakanları, Karadağ'ın 29'uncu üye olması yönünde gerekli müzakereleri başlatmak için tarihi bir karar aldı" dedi.

Reuters haber ajansı, "eski komünist ülkeye üyelik yolunu açan" kararı duyuran Stoltenberg'in, Brüksel'deki NATO dışişleri bakanları toplantısında yaptığı konuşmada "Karadağ'ı kutluyoruz" dediğini aktardı. Stoltenberg, "Bu, çok güzel bir ittifakın başlangıcı" dedi.

RUSYA'DAN KARADAĞ'A YAPTIRIM

Karara tepki gösteren Rusya, NATO'ya katılması durumunda Karadağ ile ortak projeleri iptal edeceklerini açıkladı. Rusya Federasyon Konseyi'nin savunma komitesi başkanı Viktor Ozerov, bu durumda askeri alandakiler dahil olmak üzere tüm projelerin baltalanmış olacağı uyarısını yaptı.

Arnavutluk ve Hırvatistan'ın 2009 yılındaki katılımlarının ardından NATO'nun Balkan ülkelerinden birine yaptığı bu ilk davete, Rusya'nın karşı olduğu biliniyor.

LAVROV "PROVOKASYON" DEMİŞTİ

Eski Yugoslavya cumhuriyetlerinden Karadağ'ın NATO üyeliğine karşı çıkan Rusya; böyle bir adımın, batı Balkanlar'da yakalanması hedeflenen istikrar için tehdit oluşturacağını savunuyor. Rusya'dan geçen hafta yapılan açıklamada, "Böyle bir hamle; ne Balkanlar'a, ne de Avrupa'ya barış ve istikrar getirir... Sadece Rusya ile NATO arasındaki ilişkileri daha da karmaşık hale getirir" denilmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Eylül ayındaki açıklamasında, NATO'nun genişletilmesini "bir hata, hatta provokasyon" olarak nitelemişti.

Karadağ ile ilgili tarihi kararın alındığı toplantılarda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil ediyor. 

600 binin üzerinde bir nüfusa sahip olan Karadağ, 2006 yılındaki bağımsızlık referandumunun ardından Sırbistan-Karadağ birliğinden ayrılarak bağımsız bir devlet oldu.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Karadağ Savunma Bakanı Milica Pejanovic-Durisic (Solda) ve Dışişleri Bakanı Igor Luksic'i (Ortada) tebrik etti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...