Davutoğlu'ndan TANAP müjdesi

Düzenleyen:
Davutoğlu'ndan TANAP müjdesi

DÜNYA Haberleri

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, "TANAP Projesi karşılıklı güvenle hayata geçirildi.

TANAP Projesi'nin 2018'den önce bitirilmesi için anlaştık. Gece gündüz çalışacağız. TANAP Projesi, Avrupa içi dengeleri de etkileyecektir." dedi.

Davutoğlu ve Aliyev ortak basın açıklamasında bulundu, konuşmadan satır başları şöyle;

Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle, Ankara'da kim iktidara gelirse ilk Bakü'yü ziyaret eder, Bakü'de kim seçilirse ilk Ankara'ya gelir. Bu güzel anane kıyamete kadar sürer. Türkiye'de bakanlık yapan Azerbaycan bakanı gibidir Azerbaycan bakanı da Türkiye bakanı gibidir.

Türkiye her konuda Azerbaycan'ın yanında oldu. Siyasi ve ekonomik anlamda her zaman ilişkilerimiz en üst düzeyde olmuştur. Bu  nu sadece sözlerde bırakmıyoruz, projelerle taçlandırıyoruz. Daha önce pek çok proje hayata geçmişse bizim dostluğumuz sayesinde hayata geçmiştir.

TANAP Projesi'nin planlandığı gibi 2018'de değil daha tez vakitte olmasını istiyoruz. Bu projeyle Bakü'yü Asya'nın parlayan yıldızı olarak görürüm.

Nitekim Türkiye'nin 9 milyar dolar Azerbaycan'ın 4 milyar dolarlık bir yatırımı söz konusu.

Hedefimiz ticaretimizi 15 milyon dolara çıkarmak. Medeniyet ve kültür adına da bir çok projemiz var.
Savunma sanayii konusunda ortak projelerimiz devam edecek. Bu konudaki ortaklık bizim en çok önem verdiğimiz konulardan biridir.

Türkiye ve Azerbaycan'ın birlikte olduğu bölgesel toplantılara önem veriyoruz. Karabağ konusunda bizim tutumumuz son derece nettir. Dünyada bir çok sorunun çözümü karşılıklı sınır bütünlüğüne saygıyla hallolur.

Biz buradan bir kere daha adil ve kalıcı bir barış yolunda atılacak adımları destekleyeceğimizi söylemek isterim.
Bugün ele aldığımız konulardan biri Suriye'de son yaşanan gelişmelerdi. 24 Kasım'da gerçekleşn uçağın düşmesi konusunda bilgi aktardım. Dostumuz, komşumuz ve büyük bir ortağımız olan Rusya'nın Türkiye'nin kendi sınırını koruduğunu anlamasını isteriz.

Türkiye'nin ofansif bir tavrı yoktur olamaz, sınır güvenliğimiz kutsaldır. Suriye krizinden Türkiye kadar etkilenen ikinci bir ülke yoktur. Bizim Suriye'nin bir karış toprağında gözümüz yok.

Türkiye Rusya ile her konuyu görüşmeye hazırız. Farklı kanaatler sergilesek de konuşuruz.

Bugün Çavuşoğlu ve Lavrov görüşecek. Orada da aynı ifadeleri kullanacağız, oturup konuşmaya hazırız.
Türkiye şu ana kadar İran'a uygulanan, Suriye'ye, Rusya'ya uygulanan ekonomik ambargolara aynı ilkeli tutumu takınmıştır. Ekonomik ambargoların siyasi sorunları çözeceğine inanmıyoruz.

Biz Rusya'ya yapılan ambargolara katılmamıştık. Ambargolar her zaman iki tarafa da zarar veriri.
Rusya'ya sesleniyorum. Söylem düzeyindeki tansiyonu düşürelim. Rasyonel iki komşu ülke olarak masa başında sorunların çözülmesi bizim istediğimiz yöntemdir. Putin söylem düzeyindeki ithamlarına son vermeli.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...