ABD'den kritik Musul açıklaması

Düzenleyen:
ABD'den kritik Musul açıklaması

DÜNYA Haberleri

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin Türkiye'nin Irak'taki askeri varlığını kabul etmediği yönündeki sözlerini değerlendirdi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bakanlık yetkilisi, soru üzerine, Türkiye'nin Irak'taki askeri varlığını ve İbadi'nin Irak yönetiminin bu konuda izinlerinin alınmadığı yönündeki iddialarını değerlendirdi.

Türkiye'nin Irak'ta, Irak yönetiminin izniyle, eğitim amaçlı olarak küçük bir birliğinin bulunduğunu belirten Amerikalı yetkili, "Bu, savaş birliği konuşlandırılması durumu değil, eğitim amaçlı küçük bir birlik ve zaten orada bulunuyorlardı. Türkiye birliğini orada tutmak istediğini ve daha fazla asker konuşlandırmayacaklarını söyledi" ifadesini kullandı.
Yetkili, meselenin Türkiye ve Irak yönetimleri arasında konuşulması gereken bir durum olduğunun altını çizerek, "Ancak bence bu küçük ve eğitim amaçlı, Irak yönetiminin izniyle orada bulunan bir grup ve orada yeni değil" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Irak'taki birliğin eğitim amaçlı olarak bulunduğu yönündeki sözlerine katıldığını ifade eden yetkili, "Evet. Türkiye orada Irak yönetiminin izniyle Peşmergelerin eğitimi amaçlı olarak bulunuyor" dedi.
Peşmergenin eğitimi için 2,5 yıldır Musul yakınlarında bulunan Türk birliği 4 Aralık'ta nöbet değişimi gerçekleştirmiş, 150 askerle birlikte yaklaşık 25 tank da bölgeye intikal etmişti. Bunun üzerine Irak Başbakanı Haydar İbadi, olayı "egemenliğin ihlali ve iyi komşuluk ilişkisi prensiplerine aykırı" olarak nitelendirmişti.
İbadi'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Irak, bu güçlerin 48 saat içerisinde çekilmemesi halinde Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) müracaat dahil, mevcut tüm seçeneklere başvurma hakkına sahiptir" ifadesine yer verilmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...