Askerlerin kötü muameleye tabi tutulduğuna dair elimizde bilgi yok

Düzenleyen:
Askerlerin kötü muameleye tabi tutulduğuna dair elimizde bilgi yok

DÜNYA Haberleri

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, İran'da serbest bırakılan Amerikalı askerlere ilişkin, "Amerikalı askerlerin kötü muameleye tabi tutulduğuna dair elimizde bilgi yok" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, İran'da alıkonulduktan sonra serbest bırakılan Amerikalı askerlere ilişkin, "Amerikalı askerlerin kötü muameleye tabi tutulduğuna dair elimizde bilgi yok. Bu konudaki görüşlerimiz değişirse gerekli adımları atarız" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığınca, İran devrim muhafızları tarafından karasularına girildiği gerekçesiyle Basra Körfezi'ndeki 2 Amerikan donanma botu ve 10 Amerikalı denizcinin alıkonulduğu olayla ilgili inceleme yapılacağı bildirdi.

Toner, İran basını tarafından paylaşılan videolarda Amerikalı askerlerin dizlerinin üzerine çöküp, ellerini başlarının üzerinde tuttuğu görüntülere ilişkin olarak, Amerikalı askerlerin herhangi bir kötü muameleye tabi tutulduğuna dair ellerinde hiçbir bilginin olmadığını belirtti. Toner, "Aksine, anladığımız kadarıyla kendilerine battaniye, uyuyacak mekan ve yemek verildi" dedi.

Buna rağmen İran tarafından rehin alınmış askerlerle yapılacak görüşmelerden sonra kararın verileceğini anlatan Toner, "Bu konudaki görüşlerimiz değişirse gerekli adımları atarız" ifadesini kullandı.

"Arıza sebebiyle İran sularına girdiler"

ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkili ise ABD gemilerinin Kuveyt ve Bahreyn’in de dahil olduğu bir eğitim çalışması amacıyla o bölgede bulunduğunu söyledi. İsmini açıklamak istemeyen yetkili, "Motor bölümünde çıkan bir arıza nedeniyle İran sularına geçmek zorunda kaldılar" dedi. Yetkili, "Gemilerin ikisi de mi aynı sorunla karşı karşıya kaldı?” şeklindeki soruya ise yanıt vermedi.

Olaydan sonra, İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Ali Fedevi, ABD donanmasına ait iki botun, navigasyon sistemlerindeki arıza nedeniyle İran karasularına girdiğinin anlaşıldığını ve kısa süre sonra serbest kalabileceklerini açıklamıştı. Ayrıca Fedevi, ABD uçak gemisinin Basra Körfezi'nde kışkırtıcı eylemler içerisinde bulunduğunu savunmuştu.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise ABD askerlerini İran karasularına izinsiz girmekle suçlayıp, "ABD özür dilemeli" açıklamasında bulunmuştu. Dışişleri Bakanı John Kerry, askerlerin serbest bırakılması sonrasında İranlı yetkililere Amerikalı askerlere gösterdiği muameleden dolayı teşekkür etmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...