Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İran'da 'adaylık' krizi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
İran'da 'adaylık' krizi

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

İran'da adayların yeterliliğini denetleyen Anayasayı Koruyucular Konseyi, 10'uncu dönem milletvekili seçimleri için adaylık başvurusunda bulunanların yüzde 60'ına izin vermedi.

İran'da 10'uncu dönem parlamento seçimleri için adaylık başvurusunda bulunan adaylardan yüzde 60'ına adaylık izni verilmemesi tartışmalara neden oldu.

İran İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, adayların yeterliliğini denetleyen Anayasayı Koruyucular Konseyi'ne bağlı seçimleri denetleme heyeti, adayların yüzde 60'ının adaylığına izin vermedi.

Reformcu kanadın yüzde 1'ine aday olma izni verildi

İranlı İşçiler Haber Ajansı'na (ILNA) göre, Reformcu Politika Konseyi üyesi Hüseyin Meraşi de seçimler için aday adayı olan reformculardan yüzde 99'unun başvurusunun reddedilmesine tepki gösterdi.

Meraşi, 3 binden fazla reformcudan sadece 30 kişinin adaylığının kabul edildiğini söyleyerek, 290 kişilik İran meclisinde 30 milletvekiliyle temsil edilen Tahran'dan ise sadece 4 reformcunun adaylığının kabul edildiğini belirtti.

İran'ın önemli siyasetçilerinden Tahran milletvekili Ali Mutahhari başta olmak üzere, halen parlamentoda görev yapan bazı isimlere de aday olma izni verilmemesi tartışmanın fitilini ateşledi.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri'nin kardeşi İbrahim Cihangiri, İstihbarat Bakanı Mahmud Alevi'nin oğlu Muhsin Alevi ve Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin çocukları Fatma ve Muhsin Rafsancani de adaylık başvurusu reddedilenler arasında bulunuyor.

"Siyasi güç mücadelesi"

Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını cevaplayan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Dış Politika Araştırmacısı Can Acun, "Yaşanan süreç teknik bir mesele olmanın ötesinde siyasi bir güç mücadelesini yansıtıyor" dedi.

İran'da 26 Şubat'ta Parlamento Seçimleri, Uzmanlar Meclisi Seçimleri ile eş zamanlı olarak yapılacak. 10'uncu dönem parlamento seçimlerinde adaylar 290 sandalye için yarışacak.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...