Bağımsızlığının 10. yılında Karadağ

Düzenleyen:
Bağımsızlığının 10. yılında Karadağ

DÜNYA Haberleri

21 Mayıs 2006 tarihinde yapılan bağımsızlık referandumunun 10. yıldönümünde Karadağ'ı, dünyanın "egzotik" 14 ülkesi hala tanımıyor.

Rüştü Şenyüz - Tuzla

Karadağ Devlet Televizyonu sitesinde yer alan Dışişleri ve Avrupa Entegrasyonu Bakanlığı'nın son verilerine göre, Karadağ'ın  bağımsızlığını tanımış olan ülkelerin toplam sayısı 182, aynı zamanda tüm bu ülkeler ile diplomatik ilişkiler kuruldu.

Karadağ'ın bağımsızlığını tanımayan ülkeler;

Bahamalar, Karayipler'de bulunan ada ülkesi Barbados, Orta Amerika'da yer alan Belize, Güney Asya'da yer alan Bhutan, Afrika'nın batısında yer alan Ekvator Ginesi Cumhuriyeti, Kamerun, Nijerya, Somali, Madagaskar, Tanzanya, Afrika'nın batısında yer alan ada devleti Sao Tome ve Príncipe Demokratik Cumhuriyeti, Pasifik Okyanusu'nda yer alan ada devleti Marshall Adaları Cumhuriyeti, Pasifik Okyanusu'nun güneyinde yer alan Tonga ve Okyanusya kıtasında bulunan Papua Yeni Gine.

Karadağ'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke 8 Haziran 2006'da İzlanda olmuştu. Karadağ'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden bazıları; Rusya, Hırvatistan, Slovenya, Sırbistan, Bosna Hersek, Romanya, Bulgaristan, Italya, Belçika...

Türkiye ise 22 Haziran 2006 tarihinde Karadağ'ın bağımsızlığını tanıdı.

Karadağ, 21 Mayıs 2006 tarihinde yapılan referandumda halkın yüzde 55,5'i bağımsızlıktan yana oy kullanmış, yüzde 44,5'i ise Sırbistan ile yola devam edilmesini istemişti. Referanduma katılım oranı ise yüzde 86,5 olmuştu. 3 Haziran 2006'da referandumdan çıkan sonuca dayanarak Karadağ Parlamentosu alınan kararla Karadağ'ın bağımsızlığını ilân etmişti. Ülke 88 yıl aradan sonra yeniden bağımsız bir devlet olmuştu.

BENZER ÜLKELER HIRVATİSTAN'I DA TANIMADI

Yanı sıra, 25 Haziran 1991'de bağımsızlığını ilan eden ve 8 Ekim 1991'de bağımsız olan Hırvatistan'ı ise dünya genelinde 15 ülke tanımıyor. 

Hırvatistan'ın bağımsızlığını tanımayan ülkeler; 

Bhutan, Bahamalar, Burundi, Cibuti, Güney Sudan, Büyük Okyanus'da takımadalardan oluşan bir ada ülkesi Kiribati, Liberya, Marshall Adaları Cumhuriyeti, Nijer, Ruanda, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneyinde yer alan Svaziland, Karayipler'de bulunan Saint Christopher ve Nevis Federasyonu, Pasifik Okyanusu'nun güneyinde bulunan ada devleti Tonga ve  Büyük Okyanus'ta, dokuz adet mercan adasından oluşan Tuvalu.

KARADAĞ'IN NATO VE AB HEDEFİ

Bağımsızlık ilanından sonra Karadağ, NATO ve AB üyelikleri için iki önemli hedef koydu. 

Karadağ, 15 Aralık 2008 tarihinde Avrupa Birliği’ne üyelik başvurusunda bulundu. Bu başvuruya Avrupa Komisyonu 9 Kasım 2010 tarihinde olumlu görüş verdi ve müzakerelerin başlayabilmesi için ülkenin yedi öncelikli alanda ilerleme kaydetmesi gerektiğini vurguladı.

17 Aralık 2010 tarihinde resmen aday ülke ilan edilen Karadağ, komisyonun söz konusu öncelikli alanlarda yeterli ilerleme kaydettiğine kanaat getirmesinin ardından, 29 Haziran 2012 tarihinde katılım müzakerelerine başladı. Şu ana kadar Avrupa Birliği ile müzakereye açılmış olan fasıl sayısı 22 ve 2 fasıl da kapatıldı.

Karadağ, 2 Aralık 2015’de Brüksel’de yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısında, NATO üyeliğine davet edildi. Katılım sürecinin tamamlanması ile Karadağ, NATO’nun 29. üyesi olacak. Arnavutluk ve Hırvatistan’ın 2009 yılındaki üyeliğinden sonra bu İttifak’ın ilk genişlemesi olacak. 

NATO'nun 2009'da Üyelik Hareket Planı sunduğu Karadağ, 2010'dan beri tam üyelik için müzakereler yürütüyordu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...