Irak'ta teknokratlar hükümetinde başa dönüldü

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Irak'ta teknokratlar hükümetinde başa dönüldü

DÜNYA Haberleri  / AA

Irak Başbakanı İbadi'nin yaklaşık iki ay önce sözünü verdiği ve mart ayı sonunda sunduğu teknokratlar hükümeti listesi, meclisteki birçok siyasi grup tarafından kabul görmedi.

Irak'ta Başbakan Haydar el-İbadi'nin meclise sunduğu teknokratlar hükümeti listesi, Şii lider Mukteda es-Sadr'a bağlı Ahrar Grubu dışında, diğer siyasi gruplar tarafından kabul görmedi. İbadi'nin yaklaşık iki ay önce sözünü verdiği teknokratlar hükümetinde başa dönüldü.

İbadi'nin teknokratlar hükümetine sadece Şii lider Mukteda es-Sadr'a bağlı Ahrar Grubu destek verdi. Sünni Güçler Birliği Koalisyonu, Kürdistan İttifakı, Şii grupların yer aldığı Kanun Devleti Koalisyonu ve Şii lider Ammar el-Hekim'e bağlı Muvatın Koalisyonu yeni kabineye itiraz ederek oylamaya katılmayacaklarını duyurdular. İbadi'nin teknokratlar kabinesinde yer alan Kürt kökenli iki adayla Maliye Bakanlığına aday gösterilen Ali Allavi de adaylıktan çekildiklerini açıkladı.

Siyasi güçler, yeni hükümet için anlaştı
Bu gelişmelerin ardından dün Bağdat'taki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya gelen Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Başbakan İbadi, Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ve meclisteki diğer bazı grupların liderleri, siyasal, sosyal, ekonomik ve güvenlik alanında köklü reformların uygulanabilmesi için 12 maddeden oluşan "Ulusal Reform Belgesi"ni imzaladı.

Belgeye imza atanlar arasında Masum, İbadi ve Cuburi'nin yanı sıra, Sünni lider ve Muttehidun Koalisyonu Başkanı Usame en-Nuceyfi, Sünni lider Salih el-Mutlak, Şii Bedir Hareketi lideri Hadi el-Amiri, Şii Yüksek İslami Konseyi lideri Ammar el-Hekim de yer aldı.

Şii lider Sadr İbadi hükümetinden istifa etti
Şii lider Sadr, meclisin İbadi'nin teknokratlar hükümetine güvenoyu vermemesi halinde grubuna ait milletvekillerinin faaliyetini donduracağını ve bakanlarını hükümetten çekeceğini bildirmişti. Son gelişmelerin ardından Sadr'a bağlı Ahrar Grubu bakanları dün, İbadi hükümetinden istifa ettiklerini açıkladı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...