HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Musul iki ateş arasında

Düzenleyen: /
Musul iki ateş arasında
Musul, Haber

DÜNYA Haberleri

Yoğun bombardıman altındaki şehri terk etmek isteyen siviller ya DEAŞ’lı keskin nişancılar tarafından ya da DEAŞ’lı zannedilerek Irak ordusu tarafından öldürülüyor

Terör örgütü Irak’ta DEAŞ’ın kontrolü altındaki batı Musul’un kurtarılması için başlatılan operasyonlar sürerken, bölgeden dramatik haberler geliyor. 19 Şubat’tan itibaren başlatılan operasyonlar çerçevesinde şehir yoğun bombardıman altında bulunuyor. DEAŞ’lı teröristler, sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı için şehri terk etmesini istemiyor. Bu sebeple halk ya sabahın erken saatlerinde ya da hava karardığı zaman gece vakti gizlice yollara çıkıyor. Ancak bu kişileri iki tehlike bekliyor; Dicle üzerindeki 5. ve 6. köprüler arasında bulunan ya DEAŞ’lı keskin nişancılar vuruyor ya da bu kişileri DEAŞ’lı terörist zanneden Irak ordusundaki keskin nişancılar. 300 binden fazla sivilin olduğu tahmin edilen batı Musul’da yiyecek bulmanın giderek zorlaştığı, birçok kişinin sadece ekmek ve kuyulardan çıkan suyla hayatta kaldığını bildiriliyor. 
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Musul’u geri almak için ABD öncülüğünde sürdürülen operasyonda sivillerin korunması için yeterli tedbirlerin alınmadığını açıkladı. Hava saldırılarında ailelerin bulunduğu binaların hedef aldığına dair delillere ulaştıklarını açıklayan Af Örgütü’nün üst düzey danışmanı Donatella Rovera “Iraklı yetkililer sivillere, bölgeyi terk etmek yerine evlerinde kalmalarını söyledi. Koalisyon güçleri de düzenledikleri saldırılarda çok fazla sayıda sivilin öleceğini biliyor. Orantısız ve hedef ayırmayan saldırılar uluslararası insan haklarına aykırı ve savaş suçu sayılabilir” dedi.
ABD, KATLİAMI SAVUNDU
Bu arada ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay John Thomas sivil kayıplarının sorulması üzerine verdiği cevapta “Hava saldırıları DEAŞ’a karşı karada savaşan güçlere verilen doğrudan desteğin parçası olarak gerçekleştiriliyor. Musul’un batı yakasının yoğun nüfuslu mahallelerine girdikçe sokak çatışmaları şiddetlenecek ve buna paralel olarak atılan bomba sayısının artacak. Sivil kayıplarındaki artış konusunda da endişeliyim. Hava saldırılarında mühimmatımız bazen hedefin 100 metre bazen de 10 metre yakınına düşüyor. Ama silahlarımız oldukça isabetli” sözleriyle âdeta sivillerin öldürüldüğünü itiraf etti. Geçtiğimiz günlerde Irak İnsan Hakları Gözlemevi’nin hazırladığı bir rapora göre Musul’da şu ana kadar, 10 binden fazla ev yıkıldı ve 4 bine yakın sivil de hayatını kaybetti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...