Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İbadi: Türkiye’nin desteği Irak için çok önemli

Düzenleyen:
İbadi: Türkiye’nin desteği Irak için çok önemli

DÜNYA Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Irak Başbakanı İbadi “Türkiye’nin referanduma karşı Irak’ın toprak bütünlüğünden yana tavrı çok net. Bu çok memnuniyet verici” dedi.

Irak Başbakanı Haydar İbadi, 25 Eylül’de bağımsızlık referandumu düzenlemeye hazırlanan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne yeni uyarılarda bulundu. Bağdat’taki hükûmet sarayında bazı yerel ve uluslararası basın ve düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelen İbadi, “Irak anayasasını kuzeyden güneye kadar tüm Iraklılar oyladı. Devletteki tüm ilgili makamlar referandumun bu anayasaya aykırı olduğu kararını verdi. Herkes buna uymalı” diyerek IKBY lideri Mesut Barzani’ye çağrı yaptı. Referanduma tamamen karşı olduklarını vurgulayan İbadi “Referandum ister şimdi isterse gelecekte ve nerede yapılırsa yapılsın bunu kökünden reddediyoruz. Referandumun ertelenmesi değil, tamamen iptal edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

ALTERNATİF YOK, TEK YOL DİYALOG
İbadi, referandumun ertelenmesi karşılığında uluslararası toplumun öncülüğünde IKBY ile Bağdat arasında görüşülecek alternatif tekliflerinin olmadığını belirterek “Tek teklifimiz, referandumun iptaliyle ilgili ciddi ve direkt diyalog. Bu da Irak’ın teklifidir; başka kimsenin değil” diye konuştu.

ERDOĞAN’IN TAVRI ÇOK NET 
Irak Başbakanı açıklamaları sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine de değindi. İbadi “Erdoğan ile telefondaki görüşmemiz çok güçlü, anlamlı ve netti. Bu, diğer Türk yetkililerle görüşmemiz için de geçerli. Türkiye ile bu konuda çok güçlü bir iş birliğimiz var. Türkiye’nin referanduma karşı Irak’ın toprak bütünlüğünden yana tavrı çok net ve bunu açık şekilde görüyoruz, hissediyoruz. Bu da bizim açımızdan gayet memnuniyet verici” dedi. 

BARZANİ: MASAYA OTURABİLİRİZ
Öte yandan Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile bir araya gelen Mesud Barzani, daha sonra Süleymaniye’de referandum mitingine katılanlara seslendi. Barzani, “Referandum yapmamız, ertesi gün bağımsızlık ilan edeceğimiz anlamına gelmiyor. Referandumdan sonra Bağdat’la masaya oturacağız. Maalesef bize şu ana kadar iyi bir alternatif sunulmadı. Ayrılma görüşmeleri bir iki yıl sürebilir” dedi. Barzani daha önce referandumun ertelenmesi veya iptali yönündeki bütün çağrıları reddetti. Fuad Masum, hafta sonu yaptığı açıklamada tarafları krizi diyalogla çözmeye davet etmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...