HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Tarihî zirve sonrası ilk açıklamalar

Düzenleyen: /
Tarihî zirve sonrası ilk açıklamalar
Trump, Putin, Haber

DÜNYA Haberleri

Trump ve Putin'in Helsinki'de bir araya geldiği zirve sona erdi. Trump, "Muhteşem şeyler yapacağız" derken Putin, "ABD seçimlerine asla karışmadık, karışmayacağız" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bir araya geldiği zirve sona erdi. ABD Başkanı Donald Trump, "Herkes için çok iyi bir başlangıç oldu. Muhteşem şeyler yapacağız" derken Putin, "ABD seçimlerine asla karışmadık, karışmayacağız" açıklaması yaptı.

TRUMP: İKİ NÜKLEER GÜCÜZ, DÜNYA DA İYİ GEÇİNMEMİZİ İSTİYOR

İşte iki liderin açıklamalarından satırbaşları:

Basına kapalı gerçekleşen toplantı 1,5 saat sürdü. İki lidere baş danışmanlarının eşlik ettiği toplantının basına açık kısmında konuşan Trump, "Son birkaç yıldır ilişkilerimiz çok iyi değildi ama olağanüstü ilişkilere sahip olabiliriz. İki nükleer gücüz, bence dünya da iyi geçinmemizi istiyor. Nükleer gücün yüzde 90'ına sahip iki ülkeyiz" ifadelerini kullanarak FIFA Dünya Kupasına ev sahipliği yapan Putin'i tebrik etti. Öte yandan her iki lider de zirve öncesinde Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile bir araya geldi.

"4 SAATTE ÇÖZDÜK"

Yapıcı ve akıcı görüşme gerçekletirdik. Bir çok konuda açık ve derin konuşma yaptık. Ülkelerimiz arasınadki anlaşmazlıklar iyi biliniyor. Bunları detaylı olarak görüştük. İşbirliği yapmanın ve ortak çıkarlar doğrultusunda ilerlemenin yolunun bulunması gerkiyor. İşbirliğinin faydalarını da gördük. Soğuk savaşımn gerginliğinde bile bu günden farklı bir dünya vardı. İlişkilerimiz şu ankinden kötü olmamıştı. 4 saatte bunu çözdük.

"SEÇİMLERE MÜDAHALE KONUSUNU DOĞRUDAN SORDUM"

Rusya ile yapıcı diyalog diğer diyalogları beraberinde getirecektir. ABD seçimlerine müdahale konusunu doğrudan sordum. Küresel terör belası konusunda işbirliği sürdürülmeli. İran'ın terörle mücadelerden başarıdan fayda sağlamasına da izin vermeyeceğimi söyledim.

"RAKİBİM DERKEN KOMPLİMAN YAPTIM"

Suriye krizi karmaşık. İki ülkenin işbirliği yüzbinlerce insanın hayatını kurtarma potansiyeline sahip. Putin için rakibim derken kompliman yaptım. ABD'nin aptalca davrandığını düşünüyorum. Ben göreve gelmeden bu diyaloğun açılması gerekiyordu.

"MUHTEŞEM ŞEYLER YAPACAĞIZ"

Artık bir aradayız. Muhteşem şeyler yapacağız. Geçmişte her iki tarafta hatalar yaptı. Rusya ile diyaloğumuzu çok daha önce sağlamalıydık. Rusya ile işbirliği diye bir şey yoktu. Seçimde kara bulut yok. Hillary Clinton'u kolayca yendim.

DEAŞ KONUSUNDA RUSYA BİZE YARDIMCI OLDU

İsrail ile çok uzun zamandır dostuz. Suriye konusunda bir şeyler yapammız gerektiği konusunda aynı fikirdeyiz. Ortak çalışmamız gerçekleşecektir. DAEŞ'in ortadan kaldırılması konusunda atılan adımları gördüğünüzde Rusya bize bazı konularda yardımcı oldu. Bu insanlar korkunç şeyler yaşadılar. Suriye halkına tekrar yardım edebilirsek gerçekten temelimzi insani yardımdı, hek ikimizde yapacağız.

PUTİN: İLİŞKİLERİN İYİLEŞMESİNDE İLK ADIM

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinin iki ülkenin ilişkilerinin iyileşmesinde ilk adım olduğunu belirterek görüşmelerde nükleer silahların kısıtlanması konusunun da ele alındığını söyledi. Putin konuşmasına şöyle devam etti:

"BAŞKAN TRUMP İLE BİRBİRİMİZİ ANLADIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM"

Teröre karşı ortak çalışmanın önemini vurguladık. Suriye konusunda gelişmeleri değerlendirdi. İran konusunda ABD bizim pozisyonumuzu biliyor. Rusya asla ABD seçimlerine müdahale etmemiştir. Bütün sıkıntıları, eski tıkanıkları çözmüş değiliz ama önemli faydalı bir görüşme oldu. Başkan Trump ile birbirimizi anladığımızı düşünüyorum.

RUSYA MÜDAHALESİ İÇİN KANIT İSTEDİ

ABD seçimine müdahale ettiğimiz iddiası saçmalık. Doğrudan siyasi çıkar ekseninde hareket etmememiz gerekiyor. Bir gerçek gösterir misiniz Rusya'nın müdahalesini ortaya koyan. Bu saçmalık. Petrol ve doğalgaz alımında ABD'de büyük güç. Hiçbirimiz fiyat laerın düşmasini istemiyoruz. Belli bir fiyatın ötesinde karlılık ortadan kalkıyor. Doğalgaz üretmenin anlamı kalmıyor.

YARDIMLARIN DAĞITILMASI ÇABALARI

Suriye'deki insani yardımı görüştük. Çabalarımızı artıracağız. Askeri kargo uçağımız ile yardımların dağıtılması için çabalıyoruz.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...