Terör ve baskı eğitimi durduramadı

Terör ve baskı eğitimi durduramadı

EĞİTİM Haberleri

Terör örgütü PKK'nın eylemleri ve "okulları boykot çağrısı" eğitimi durduramadı.

Terör örgütünün, Van'ın Tuşba ilçesindeki Ahmed-i Hani Anadolu Lisesine yönelik ses bombalı ve silahlı saldırı, ilçenin Hacıbekir Mahallesi'ndeki Dumlupınar İlköğretim Okulunun yakınında önceki gün güvenlik güçlerince yapılan aramada tahrip gücü yüksek el yapımı patlayıcı bulunması, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde duvar kenarına yerleştirilen patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu 5 çocuğun yaralanması gibi eylemleri, öğrencilerin eğitim hakkına engel olamadı.

Saldırı ve "boykot" çağrısına rağmen öğretmenler okullarda hazır bulunurken, terör olaylarından endişe duyan bazı veliler, güvenlik gerekçesiyle çocuklarını okula gönderemedi.

- "Öğrencilerin yalnızca yüzde 2'si okula devam etmedi"

PKK'nın il ve ilçe merkezlerinde sürdürdüğü eylemleri nedeniyle Diyarbakır'daki bin 568 okuldan Bismil, Silvan, Sur ve Hani ilçelerindeki 18 okulda güvenlik gerekçesiyle eğitim öğretim hizmeti verilemiyor.

Bu okullardaki öğrencilerin geçici olarak başka okullarda eğitim alması sağlanırken, 500 bin öğrencinin bulunduğu ilde sadece 10 bin 750 öğrencinin okula devam etmediğinin tespit edildiği belirtildi.

Terör olaylarının en yoğun yaşandığı Silvan'da, 157 okuldan özellikle Tekel ve Mescit mahallelerinde terör örgütünce açılan hendekler ve yollara tuzaklanmış patlayıcılar nedeniyle 8 okulda eğitim verilemiyor.

Bu okullarda daha önce teröristlerce gerçekleştirilen saldırılarda tahribat oluştuğu, bilgisayarlar ile akıllı tahta kasasının çalındığı bildirildi.

Eğitim öğretimde aksamanın yaşanmaması amacıyla söz konusu okullarda can güvenliği kaygısı taşıyan 3 bin 400 öğrenci ile 70 civarında öğretmenin ilçedeki başka okullara nakline başlandı. Teröristlerin, servis şoförlerini de araçlarını yakmakla tehdit ettiği öğrenildi.

- "Milli Eğitim Müdürlüğü eğitim için büyük uğraş veriyor"

Velilerden S.B, AA muhabirine, kızının Silvan Hasuni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde okuduğunu ancak son dönemde terör örgütünün okulun bulunduğu mahallede kazdığı hendekler, yerleştirdikleri patlayıcılar nedeniyle kızını okula gönderemediğini söyledi.

Başka velilerin de benzer şekilde güvenlik kaygısı ile çocuklarını okula gönderemediğini ifade eden S.B, "İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü çocuklarımızın eğitimlerine başka okullarda devam etmeleri için büyük uğraş veriyor ancak veliler olarak endişeliyiz. PKK'lıların bir an önce kurdukları barikatları, tuzakladıkları patlayıcıları kaldırmasını istiyoruz" diye konuştu.

S.B. olayların sürdüğü mahallelerde çoğu ailenin evlerinden ayrılmak zorunda kaldığına işaret ederek, olayların son bulmasını istediğini belirtti.

- "Eğitim hakkını da kimsenin engellemeye hakkı yoktur"

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, insanların yaşam hakkını engelleyen uygulamalara son verilmesi gerektiğini söyledi.

Elçi, "Vatandaşların günlük yaşamını idame ettirdiği sokaklarda, mahallelerde, alanlarda hendek kazma, taşlı saldırıda bulunma, barikat kurma, silahlı çatışmaya girme, çatışmalarda ağır silahlar kullanma türü eylem ve davranışlar yanlıştır ve toplumu rahatsız etmektedir" şeklinde konuştu.

Toplumun da buna içten içe tepki gösterdiğine dikkati çeken Elçi, şunları kaydetti:

"Anadilde eğitim nasılki temel bir hak ise temel bir hak olan eğitim hakkını da kimsenin engellemeye hakkı yoktur. Bu aynı zamanda çocukların ve toplumun geleceği açısından da önemli bir meseledir" diyen Elçi, bunu ortadan kaldıracak engel olacak her türlü davranış açıkçası hem hukuka aykırıdır hem de toplumu ve çocukları mağdur etmektedir.

- 40 okuldan 10'unun yakınında hendek ve barikat bulunuyor

Mardin'in Nusaybin ilçesinde sokaklara kazılan hendek ve kurulan barikatlar öğrenci, öğretmen ve velilerde kaygıya neden oluyor.

Terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H mensuplarınca Abdulkadir Paşa, Fırat, Yenişehir, Dicle ve Barış mahallelerinde güvenlik güçlerinin ara sokaklara girişini engellemek için kazılan hendek ve oluşturulan barikatlar eğitime engel teşkil ederken, bazı aileler eğitimden geri kalmaması için çocuklarını okula gönderiyor.

Bu kapsamda ilçedeki 40 okuldan 10'unda barikat ve hendeklerin bulunduğu güzergahta yer alması nedeniyle eğitimde sıkıntı yaşanıyor. Fırat Mahallesi'nde bin 900 öğrencinin eğitim gördüğü Kaymakam Bülent Pekdemir İlk ve Ortaokulu da çevresindeki hendek ve barikatlar nedeniyle eğitimde sıkıntı yaşanan okullar arasında yer alıyor.

İlçede özellikle Fırat Mahallesi'nde yaşayan vatandaşların büyük bölümü güvenlik gerekçesiyle çocuklarını okula göndermezken, öğretmen ve okul idarecileri de hendek ve barikatlar nedeniyle okula yaya gitmek zorunda kalıyor.

Abdülkadir Paşa Mahallesi'nde yaşayan veli A.A, mahallenin çevresinde çok sayıda hendek ve barikat olduğunu söyledi.

"Biz de isterdik çocuklarımızı rahatça okula göndermeyi. Hendeklerde patlayıcı olabilir şüphesiyle 2 çocuğumu okula göndermedim. Gönderirsem her an çocuklarımın can güvenliğinden endişe duyacağım" diyen A.A, okuldan kitapları aldıktan sonra çocuklarıyla eve döndüğünü aktardı.

- "Eylemleri tasvip etmiyoruz"

Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Derneği (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül, bölge genelinde oluşturulmak istenen kaos ortamının hayatın birçok alanında olduğu gibi eğitime de ciddi zarar verdiğini söyledi.

Bölgenin bazı il ve ilçelerinde mahalle aralarına kazılan hendeklerin bölgede yaşayan aileleri tedirgin ettiğini dile getiren Akgül, çocuğunun can güvenliğini düşünen aileleri de tedirgin etmekte ve bu durum eğitimin aksamasına neden olmaktadır.

"Her ne gerekçe ile olursa olsun geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın eğitimine mani olacak, onları umutsuzluğa ve korkuya sevk edecek eylemleri tasvip etmiyoruz. Bu eylemler bölge halkına zarar vermektedir" diyen Akgül, olayların en kısa zamanda son bularak çocukların eğitimlerini sağlıklı şekilde sürdürmesini istediklerini vurguladı.

- Cizre'de 14 okulda güvenlik endişesi

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Cudi, Sur, Yafes ve Nur mahallelerinde bulunan 14 okulda güvenlik sorunu olduğu belirtildi.

Söz konusu mahallelerde terör örgütü mensuplarınca sokak başlarına kazılan hendekler ve hendeklerin içine tuzaklanmış patlayıcılar, kum torbalarından kurulan barikatlar vatandaşları tedirgin ediyor.

İlçede sadece bir sokaktan araç giriş çıkışının sağlandığı Cudi ve Sur mahallelerindeki okullarda öğretmenler eğitim için hazır bulunurken, öğrenciler güvenlik kaygısı ile okula gidemiyor.

Veli H.S, Cudi Mahallesi'nde yaşadığını, kızının Cizre Lisesinde, oğlunun ise Fatih İlkokulunda okuduğunu belirtti.

"Çocuklarımın gideceği okulların güzergahında hendekler var ve bu hendeklerin içinde patlayıcı olabileceği belirtiliyor. Okullar açıldı ancak çocuklarımızı güvenlik endişesiyle okula gönderememenin üzüntüsünü yaşıyoruz" diyen H.S, çocuklarının eğitimden geri kalmasından üzüntü duyduklarını aktardı.

H.S. eylemler sona erene kadar çocuklarını okula göndermeyi düşünmediğini dile getirdi.

Yafes Mahallesi'nde ikamet eden veli M.B, can güvenliği olmadığı düşüncesiyle çocuklarını okula göndermediğini dile getirdi.

M.B, mahalledeki diğer ailelerin de aynı kaygıyı taşıdığını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...