Bayramdan sonra fiyat arttı
Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, özellikle sığır etinde arzın talebi karşılayamaz duruma geldiğini ifade etti.
Kaydet
|
Hayvan ithalatı cazip değil
İthal hayvana yüzde 15 gümrük vergisi konulduğunu dile getiren Ünlü, şöyle devam etti:
"Besilik hayvanın kilogram maliyeti Türkiye'de 15 lira civarında. İthal hayvanın maliyeti ise gümrük vergisi, nakliye parasıyla 16 lirayı buluyor. O nedenle şu anki ithalat izninin bir cazibesi yok. İthal hayvanın cazip olabilmesi için kilogram fiyatının 10-11 lirayı geçmemesi gerekiyor. Ancak o zaman besici para kazanabilir ve yurt dışından hayvan getirir. Aksi takdirde elindeki besilik hayvanlarla idare etmek zorunda kalacak ki bu da fiyatların yükselmesine neden olacaktır. Şu an vatandaşın büyük çoğunluğu kurbanda kestiği hayvanın etini tüketiyor. Bu etler bittikten sonra piyasadaki arz talep açığı büyüyecek ve fiyatlar daha da yükselecektir."Kurak bir yıl geçirilmesi nedeniyle yem fiyatlarının da önceki yıla oranla yüzde 15-20 arttığına dikkati çeken Ünlü, önümüzdeki günlerde yem fiyatlarındaki artışın da et fiyatlarına yansıtılmasının kaçınılmaz olacağını söyledi.
"Koyun etine yönelin"
Kurban bayramında çok fazla küçük baş hayvan kesilmemesi nedeniyle koyun ve kuzu eti fiyatlarında artış olmadığını belirten Ünlü, koyunun kurbandan önce de şimdi de karkas kilogramının 19 liradan kesildiğini, marketlerde ise 27 ile 35 lira arasında satıldığını ifade etti.Vatandaşın bu dönemde koyun etine yönelerek fiyatların daha da yukarılara çıkmasını engelleyebileceğini dile getiren Ünlü, aksi takdirde sığır eti fiyatlarının biraz daha yükselebileceğini vurguladı.
Bizi Takip Edin
YORUMLAR
