İhracata Parite ve kar çelmesi!

İhracata Parite ve kar çelmesi!

Ekonomi Haberleri

Olumsuz hava şartları ve hızla düşen avro-dolar paritesi ihracatı olumsuz etkiledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Erzurum'da ihracat verilerini açıkladı. Buna göre şubat ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 azalışla 10 milyar 495 milyon dolar oldu. Yılın ilk iki ayında ise toplam ihracat yüzde 6.7 gerileme ile 22 milyar 826 milyon dolar olarak gerçekleşti. Olumsuz hava şartları ve paritede yaşanan gerileme, ihracattaki düşüşte etkili oldu. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 1.7 artışla 155 milyar 14 milyon dolara yükseldi. Otomotiv endüstrisi, şubat ayında 1.7 milyar dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu. Şubat ayında en fazla ihracat artışı yüzde 27.8 ile fındık ve mamullerinde yakalandı. En fazla ihracat yapılan 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve İtalya olarak sıralandı.
'FAİZ 1 PUAN DÜŞSÜN'
TİM Başkanı Büyükekşi; yakın coğrafyada yaşanan gerginliklerin bir an önce sona erip, siyasi istikrarın ve barışın en kısa sürede sağlanmasının en büyük temennileri olduğunu dile getirdi. Büyükekşi, şunları söyledi: "Piyasalar gelecek döneme ilişkin tedirgin şekilde bir milat bekliyor, belki bu milat ABD Merkez Bankası'nın faiz artırım kararı olacak. Ayrıca reel ekonomiyi canlandırmak için daha somut ve kararlı adımlara ihtiyaç olduğunu söylemek istiyoruz. Merkez Bankamızın minimum 1 puan daha faiz indirimine devam etmesini ve politika faizini yüzde 6-7 arası bir seviyeye getirmesini dört gözle bekliyoruz. 2014'te dünya ticareti 1.4 büyürken, bu kadar mevcut problemlere rağmen biz ihracatımızı yüzde 4 artırdık. Ancak bu yılın hemen başında aşırı değerlenen dolar ve hızla düşen avro-dolar paritesi bizi gerçekten çok zorluyor. İhracatçılar, kurlardaki dalgalanmalara ve avrodaki sert düşüşe hazırlıksız yakalandı. Firmalar hâlâ kur riskini yönetmeye gereken ehemmiyeti göstermiyor."


54 yeni tersaneyle 10 bin istihdam
Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, 93 olan faal tersane sayısının, yatırım aşamasında olan yatırımlar tamamlandığında 145'e yükseleceğini söyledi. 2008'den 2014 sonuna kadar alınan gemi, yat ve askeri gemi sipariş sayısıyla Türkiye'nin ilk 10 ülke arasına girdiğini söyleyen Kıran, "Türkiye dünyadaki en büyük 5'inci üretici konumunda. Yeni yatırımlar tamamlandığında küresel gücümüz artacak. Sektör hem döviz getirisi, hem istihdama katkısı açısından çok önemli. Tuzla, Yalova, İzmit ve diğer bölgelerde 20 bin 334 kişi çalışıyor" dedi. Türkiye'de yapılacak 250 geminin milli gelire katkısının, otomotiv sektörünün tamamına bedel olduğunu, 20 bini aşan istihdam sayısının 2016'ya kadar 30 bini bulacağını söyleyen Murat Kıran, "Sektörümüz krizden çıkış stratejileri arasında yer alan özel maksatlı römorkörlerin imalatı, araştırma gemileri, askeri gemiler, enerji platform gemileri gibi üretimde oldukça iddialı. Türkiye'nin bu anlamda rakipleri Çin, Güney kore, Vietnam, Japonya. 2016'ya kadar yüzde 20 büyümeyi hedefleyen Türkiye'nin en önemli sıkıntısı fiyat. Rekabette güçlü olmak için destek şart. Ayrıca tersanelerin birleşmesi de gücün artması anlamında gerekli" dedi.







UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...