S P'den Bank Asya açıklaması

/ Kaynak: İHA
S P'den Bank Asya açıklaması

Ekonomi Haberleri  / İHA

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S P Türk bankaları hakkında bir değerlendirme yayımladı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard amp; Poor's (S amp;P), Türk bankaları için bir değerlendirme yayınladı. Standard amp; Poor's'un Türk Bankacılık Sektörünü değerlendirdiği 'Türk Bankacılık Sektörü' raporunda, tüketici kredileri ve kredi kartlarını hedef alan düzenlemelerin, kredilerdeki hızlı büyümeyi yavaşlattığı belirtildi. Raporda S amp;P, kredilerdeki büyümenin bu sene yüzde 15'e kadar yavaşlayabileceğini ve Türkiye'de göreceli olarak yüksek seyreden enflasyon dikkate alındığında, bu oranın diğer gelişmekte olan ülkeler ile kıyaslanabilir olduğu da belirtildi.
Standard amp; Poor's Türk Bankacılık Sistemi ve Bankalarından Sorumlu Kredi Derecelendirme Analisti Göksenin Karagöz, bu sınırlamaların bankaların faiz marjı, komisyon geliri ve dolayısı ile kârlılığında aşağı yönlü baskı oluşturduğuna değinerek: "BDDK'nın iki mesajı gayet açık. Teminatsız bireysel kredilere dayalı hızlı büyüme istemiyoruz ve de tüketici hakları daha fazla gözetilecek. Dolayısıyla, S amp;P olarak, Türk bankalarını 2015 ve sonrasında mevcut aktif kompozisyonlarının ve de büyüme stratejilerinin gözden geçirileceği daha rekabetçi bir ortamın bekleniyor " dedi.
Raporda BDDK'nın geçtiğimiz yıl aldığı tedbirler olarak şunlar yer aldı: "Kredi kartları ve tüketici kredilerinin vadelerine getirilen sınırlama, daha uzun vadeli kredi kartı ve tüketici kredilerine daha fazla sermaye ayrılması zorunluluğu (2014 öncesi), tüketici kredilerinden alınan ücretlere getirilen sınırlama, hesap işletim ücretlerine getirilen düzenleme"
Göksenin Karagöz, kredi büyümesindeki yavaşlamayı aktif kalitesi açısından olumlu bulduklarını belirterek, "Kredi stoku-GSMH oranındaki 2010-2013 yılları arasındaki yıllık ortalama 7 puanlık artış, bankaların mevcut kredilerinin büyük bir kısmının halen yıllanmakta olduğu anlamına geliyor" dedi.
Raporda ayrıca, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) parasal genişleme programının, FED'in ters yöndeki adımlarının olumsuz etkisini azaltabileceği, bunun da Türk bankalarının dış borçlarını yenilemesine olumlu katkıda bulunacağı söylendi. Ayrıca, düşük seyretmesi beklenen petrol fiyatlarının Türk Lirası'nın daha fazla değer kaybetmemesi halinde içeride daha düşük enflasyon ve politika faizi anlamına gelebileceği, bunun da faiz marjlarının olumlu olarak etkilenebileceği belirtildi.
Raporda, "Haziran ayındaki seçimleri Türk bankaları için özel bir risk faktörü olarak görülmediği, ancak Bank Asya'nın 2014 yılında yaşadığı zorluklar ve sonrasında 3 Şubat'ta alınan BDDK kararının, politik risklerin ya da onların piyasalar tarafından algılanma şeklinin finansal sisteme nasıl sıçrayabileceğini gösterdiği" söylendi. Raporda ayrıca, Türk bankalarının negatif görünümünde bir değişiklik olmadığı, bunun da ülke derecelendirmesi üzerindeki negatif görünümü şu an için yansıttığı belirtilerek, "Dolayısıyla 2015'teki S amp;P Banka Reyting kararlarının ülke değerlendirmesi ve görünümdeki değişikliklerini yakından izleyeceği düşünülüyor" denildi.

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...