Ziraat Bankası Etiyopya'ya giriyor

Ziraat Bankası Etiyopya'ya giriyor

Ekonomi Haberleri

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Önce Etiyopya'da bir ofis, ardından bankacılık yapmakla ilgili lisans alan ilk banka olacağız" dedi.

Son 10 yılda oldukça hızlanan Türkiye-Afrika ilişkileri, Etiyopya ile farklı bir boyut kazanıyor. İstanbul'daki Türkiye-Etiyopya İş Forumunda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bu ülkeye yurtdışından giden ilk bankanın Türk Bankası olacağını açıkladı. Zeybekci, "Ziraat Bankamızın kendileri ile temasını sağladık. Önce orada bir ofis, ardından da bankacılık yapmakla ilgili lisans alan ilk banka olacağız. Orada yatırım yapan kardeşlerimiz bunu hararetle istiyor. Şu an Türk yatırımlarının tutarı 3 milyar dolara yaklaşıyor. Orada yaklaşık 30 bin kişinin istihdam edildiği işletmelerin sahipleri Türk yatırımcıları, Türk şirketleri" diye konuştu. Elektriğin ulaşabildiği nüfus oranının Etiyopya'da şu an için yüzde 10'un altında olduğunu, bunun artırılması için çalışıldığını, bu kapsamda enerji alanında ciddi yatırım fırsatları bulunduğunu kaydeden Zeybekci; "Etiyopya'yı Afrika'daki ortağımız olarak görmek istiyoruz" çağrısında bulundu.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan da, Türkiye-Etiyopya arasındaki ticaret hacminin 2014 yılında 400 milyon dolar seviyesine çıktığını belirterek, "Bugün Türk şirketleri Etiyopya'daki en büyük özel sektör iş vereni durumundadır. Bu firmalar, Etiyopya'nın büyümesine ve gelişmesine katkı sağlıyor" dedi. Etiyopya Sanayi Bakanı Ahmed Abitew de şunları söyledi: "Türk yatırımcıları ülkemize davet etmek istiyoruz. Etiyopya hükümeti, iki ülke arasındaki çok yönlü iş birliğini artırma konusunda son derece isteklidir."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ocak ayında gerçekleştirdiği Etiyopya ziyaretinde Ziraat Bankası'nın bu ülkede yer alacağını açıklamıştı. Erdoğan, "Burada en güçlü bankamız, Ziraat Bankası'nın yer alacak olması, Türkiye ve Etiyopya açısından çok önemli bir sıçrama tahtası olacaktır" demişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...