Avrodaki yükseliş ihracatçıya moral oldu

Avrodaki yükseliş ihracatçıya moral oldu

Ekonomi Haberleri

Avrupa'dan ekonomik toparlanmaya dönük gelen olumlu haberlerle 15 ayın en yüksek seviyesine yükselen avro, Türk ihracatçısının yüzünü güldürecek.

Dolar karşısında son 1 yılda yüzde 20'ye yakın değer yitiren avro, Avro Bölgesi'nden gelen enflasyon ve işsizlik rakamlarının olumlu etkisiyle haftayı 3 TL'nin üzerinde kapattı. Avro Bölgesi'nde tüketici fiyatları, nisanda dört aydır sürdürdüğü düşüşe son vererek geçen yılın aynı ayına göre değişmezken, işsiz sayısında 36 binlik bir azalma yaşandı. En son 31 Mart 2014'te 3 TL seviyesinin üstünü gören avro, bu tarihten sonra gerilemeye başladı ve bu yılın ilk ayında 2.63 TL'ye kadar düştü. Son bir yılda, avro TL karşısında yüzde 3.8 değerlenirken, dolar yüzde 28.6 arttı. Aynı dönemde avro/dolar paritesi de yüzde 19.2 gerilemeyle 1.38'den 1.12 seviyesini gördü. Dün, 3.03 TL'ye kadar yükselen avro, ihracatçının da istediği seviyeleri görmüş oldu. Önceki gün nisan ayı ihracat rakamlarını açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Avrupa Birliği'nde toparlan olduğuna ve Türkiye'nin avro cinsi ihracatının yüzde 12 arttığına dikkat çekmişti. Yılın ilk dört ayında parite kaynaklı ihracat kaybının 4.5 milyar dolar olduğuna işaret eden Büyükekşi, yıllık ihracat hedefinde ise parite kaynaklı 8.5 milyar dolarlık bir kayıp olabileceğini öngördüklerini kaydetmişti.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...