Komşunun geleceği bu iki kelime ile şekillenecek: Tamam mı devam mı?

Komşunun geleceği bu iki kelime ile şekillenecek: Tamam mı devam mı?

Ekonomi Haberleri

Yunanistan halkı, pazar günü "Biraz daha kemer sıkalım mı?" sorusuna cevap verecek.

Uluslararası Para Fonu'na (IMF) 1.6 milyar avro borcunu dün ödemeyerek temerrüde düşen Yunanistan'da bütün umutlar tükendi, gözler pazar günü yapılacak referanduma çevrildi. Avro Grubu ile yapılan görüşmelerde uzlaşma sağlanamaması üzerine alınan referandum kararında halk bir anlamda geleceğini oylayacak. Oylama sonucuna göre halk, vergi artışı, emeklilik yaşının yükseltilmesi, binlerce memurun işten atılması gibi şartlar bulunan 23 maddelik paketi kabul ederse, kredi akışı devam edecek ama hükümet istifa edecek. Uzmanlara göre 'hayır' denilmesi de Avrupa Birliği ve ortak para avrodan çıkışı gündeme getirecek ve ülke iyice açmaza girecek. nbsp;
'GÖRÜŞME DEVAM EDER'
Yunanistan'ın tam olarak iflası halinde en büyük zararı görecek olan Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel, "Kapılar açık kalacak" mesajı verdi. Açıklamasında, zor günlerin üstesinden gelmesi gereken Yunan halkını düşünmek zorunda olduklarını ifade eden Merkel, "Yunanistan, yardım paketinin başarıyla sonuçlanmasını sağlayacak görüşmeleri referanduma götüreceğini açıklayarak görüşmeleri tek taraflı sonlandırdı. Görüşmeler için Yunanistan'da kapılar açıktı, gelecekte de açık kalacak" ifadesini kullandı. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın önceki akşam yeni paket için talepte bulunduğunu söyleyen Merkel, "Referandumdan önce yeni bir yardım programı konusunda müzakere yapamayız" dedi. Yunanistan'ın Avro Bölgesi ve Avrupa Merkez Bankası ile birlikte üçüncü resmi kreditörü durumunda olan IMF ise "İletişim kanallarını kesmektense, açık tutmak için elimizden geleni yaparız" açıklaması yaptı.
ECB YARDIMI KESEBİLİR
Yunanistan'a IMF'nin uygulayabileceği yaptırımlar kısıtlı olsa da Avrupa Merkez Bankası'nın şubat ayından itibaren "Acil Likidite Yardımı" adı altında verdiği mali desteği kesmesi halinde bu zamana kadar likidite sıkıntısı çekmeyen bankaların ciddi sorunlarla karşılaşmasından endişe ediliyor. ECB desteği keser, anlaşma da sağlanamazsa Avro Bölgesi'nden ayrılmak gündeme gelebilecek. Bu durumda memur ve emekli maaşları ödenemeyeceği için tek seçenek para basmak olacak. Avro Bölgesi'nde para basma yetkisi Avrupa Merkez Bankası'nda olduğundan Yunan Merkez Bankası'nın piyasaya para basabilmek için eski para birimi drahmiye dönmesi ya da yeni bir para birimi oluşturması gerekiyor. Yunanistan'ın halihazırda toplam borcu 320 milyar avro seviyesinde bulunuyor. Toplam borcun 240 milyar avroluk kısmını ise Avrupa'dan alınan kurtarma paketi oluşturuyor. Yunanistan ekonomisi 2010 yılında bu yana yaklaşık yüzde 25 daraldı. İşsizlik oranının yaklaşık yüzde 26 seviyesinde olduğu Yunanistan'da nisan ayı itibarıyla genç işsizlik oranı ise yüzde 49,7 olarak belirlendi. nbsp;
NAI VE 0XI KARŞI KARŞIYA
Yunanca Nai "evet", Oxi "hayır" anlamına geliyor. Ülkenin 2008 krizinden bu yana devam eden darboğazdan çıkması yakın görünmüyor ama pazar günü sandık başına gidecek olan halk, yeni kemer sıkma tedbirlerine kabul ya da ret oyu verecek. Önceki gün "hayır" taraftarlarının gösterisinin ardından dün de 20 bin kişi "evet" için eylem yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...