Komşudaki kriz Türk turiste yaradı

/ Kaynak: AA
Komşudaki kriz Türk turiste yaradı

Ekonomi Haberleri  / AA

Yunanistan'da ekonomik kriz nedeniyle turizm fiyatlarında yaşanan düşüş, Türk turistlerin taleplerinde artışı getirdi.

Yunanistan'da ekonomik kriz nedeniyle nbsp;turizm sektöründeki fiyatların düşmesi Türk turistlerin taleplerinde artışa neden nbsp;olurken, özellikle Ramazan sonrasında komşuyu ziyaret edenlerin sayısında büyük nbsp;artış yaşanabileceği tahmin ediliyor.


Yunanistan'daki mali krizin turizm sektöründeki etkilerini AA nbsp;muhabirine değerlendiren Prontotour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar, komşuda krizin nbsp;baş göstermesinden bu yana seyahat taleplerinde dikkat çekici bir artış olduğunu nbsp;belirtti.


Kriz nedeniyle Yunanistan'da "her şeyin ucuzladığı" algısının Türk nbsp;turistlerin tercihlerindeki değişimi sağladığını dile getiren Özkar, bunun turizm nbsp;sektöründe doğal bir çıktı olduğunu kaydetti.


Türkiye'den Yunanistan'a olan turların her geçen yıl istikrarlı bir nbsp;şekilde yükseldiğine dikkat çeken Özkar, özellikle Yunanistan için son 3 ay nbsp;içerisinde şirketlerine gelen çağrılarda yüzde 15 oranında artış olduğunu nbsp;söyledi.


Özkar, geçen yıla oranla bu yıl Yunan adaları ve Yunanistan kültür nbsp;turlarında yüzde 60 oranında yükseliş yaşandığına dikkat çekerek, yıl sonuna nbsp;kadar bu oranın yüzde 72'ye varmasını beklediklerini belirtti.


Komşuya bu ilginin en önemli nedeninin Yunanistan ekonomisindeki kriz nbsp;dolayısıyla yeme-içme ve turistik tesis fiyatlarının son derece uygun rakamlara nbsp;gerilemesi olduğunu ifade eden Özkar, "Turizm sektörünün geneline bakacak nbsp;olursak, geçtiğimiz yıl Türkiye'den toplam 900 bin kişinin Yunanistan'ı seyahat nbsp;ettiği tahmin ediliyor. Bu yıl ise bu oranın yüzde 15'lik artışla 1 milyonu nbsp;geçeceği tahmin ediliyor" dedi.


Yunanistan'a olan turların vizeli ve vizesiz Yunan adaları gemi nbsp;turları, Mikanos ve Girit'e yapılan uçaklı tur paketleri, araçlarıyla Yunanistan nbsp;ana karasında olan Dedeağaç, İskeçe, Taşöz ve Halkidiki gibi deniz kenarı nbsp;kasabalara yapılan seyahatler ve tur operatörleri vasıtasıyla Selanik, Atina, nbsp;Kavala, İskeçe ve Dedeağaçlı programlarından oluştuğu bilgisini paylaşan Özkar, nbsp;son dönemlerde ise en popüler turlar arasında 199 avroya satılan 4 günlük, nbsp;konaklamalı ve Atina'nın da dahil olduğu Selanik-Kavala tur paketi olduğunu nbsp;anlattı.


Türk turistlere uyarı
Yunanistan'a gidecek Türk turistlere yanlarına yetecek kadar nakit nbsp;para almalarını öneren Özkar, "Bankamatiklerden istenildiği kadar para nbsp;çekilemiyor. Bu nedenle herkesin maddi önlemini alarak seyahatine çıkması nbsp;gerekiyor" diye konuştu.


Kriz nedeniyle fiyatların düşmesinden dolayı turizm alanında olumlu nbsp;bir etkinin yaşandığını dikkat çeken Özkar, kriz nedeniyle geçen yıla oranla nbsp;yüzde 30'ların üzerinde bir nbsp;potansiyel artışının yaşandığını tahmin ettiğini nbsp;belirtti.


Özkar, mali sıkıntı yüzünden otel ve restorant fiyatlarında yüzde nbsp;30'lara kadar fiyat avantajı yaşandığını, bu rakamın aşağısına bir daha nbsp;gelinmesinin zor olacağını kaydederek, Türkiye'den ramazan sonrasında nbsp;Yunanistan'a yönelik turların artacağını anlattı.


Özkar, Yunanların Türkiye'ye seyahatlerinin artmadığı fakat azalma da nbsp;yaşanmadığını belirtti. Yunan turistlerin İspanya, Almanya, Fransa gibi ülkeler nbsp;yerine, en yakın komşusu olması ve fiyatların da uygunluğu nedeniyle Türkiye'ye nbsp;gelmeyi tercih ettiğini ifade etti.


Ramazan sonrasında artış beklentisi
Anı Tur Turlar Koordinatörü Hakan Öksel ise şengen ülkeleri arasında nbsp;en kolay vize alınması, uçak, deniz ve kara yolu ile gidilmesi açısından nbsp;Yunanistan'ın Türk turistleri için önemli bir turizm destinasyon olduğunu nbsp;vurguladı.


Geçen yıl şirket olarak yurt dışı operasyonlarında komşunun payının nbsp;yüzde 15 olduğunu, ancak kriz nedeniyle bunun özellikle ramazan ayından sonraki nbsp;artışla yüzde 25'lere kadar çıkacağını tahmin ettiklerini söyleyen Öksel, nbsp;düzenledikleri turların, paketin içeriğine göre 69 ila 299 avro arasında nbsp;değiştiğini dile getirdi.


Öksel, kriz nedeniyle Yunanistan'daki nakit sıkıntı yüzünden, Türk nbsp;turistlere yanlarında kendilerine yetecek kadar nakit götürmeleri tavsiyesinde nbsp;bulundu.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...