Kartlar yeniden karılıyor

Kartlar  yeniden karılıyor

Ekonomi Haberleri

Referandumdan 'hayır' kararının çıkmasının ardından görüşmeler yeni bir boyut kazandı.

Pazar günü yapılan referandumda halkın kreditörlerin kurtarma paketine 'hayır' kararını vermesinin ardından yeni bir dönem başladı. Referandumla görüşmeler yeni bir boyut kazanırken Avrupalı liderler Brüksel'de toplandı. Zirvede 5 maddelik plan sunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, seçenekler arasında Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkmasının yanı sıra Atina'ya üçüncü bir yardım paketinin verilmemesi, saç kesimi olarak isimlendirilen tahvil takasına gidilmesi, Yunanistan'a günlük ihtiyaçları için insani yardımda bulunmak ve 2020 yılına kadar ülkeye ekonomik, sosyal, ulaşım ve eğitim ihtiyaçlarının karşılanması için 35 milyar avro verilmesinin yer aldığını kaydetti. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble da Avro Bölgesi maliye bakanları toplantısına gelirken yaptığı açıklamada Yunanistan için bir borç indiriminin mali yardım kurallarına aykırı olduğunu belirtti. Yunanistan'ın Avro'da kalıp kalmayacağına dair soruya ise Schaeuble, bunun Yunan hükümetine bağlı olduğunu söyleyerek cevap verdi.
VAROUFAKIS HAKLI MI ÇIKTI?
Öte yandan Yunanistan'nın eski Maliye Bakanı Varoufakis'in "Hayır çıksa dahi Avrupa Yunanistan'ı birlikten çıkaramaz. Çıkarırsa 1 trilyon avro zarar eder" görüşü haklılık kazanıyor. Yunan halkının Avrupa Birliği ve IMF taleplerini reddeden, birlikten ve avrodan çıkmayı göze alarak 'hayır' kararı vermesine rağmen birlik ülkeleri, "Yunanistan birlikte kalmalı" görüşünü savunuyor. nbsp;
Yunanistan'daki son duruma ilişkin acilen bir çözüm bulunması gerektiğini dile getiren AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Komisyonu'nun Yunanistan'la ile müzakereler için elinden gelen herşeyi yapacağını söyledi. Juncker, "Benim dileğim Yunanistan'ın Avro bölgesini terk etmemesinden yana" diyerek, Yunanistan'ın avrodan ayrılmasının iyi bir karar olmayacağını ifade etti. Referandumdan çıkan sonucun ne anlama geldiğini anlamak gerektiğinin de altını çizen Juncker, "Artık top Yunanistan'da" diye konuştu.
En zor görev onun
Yunanistan'da pazar günü yapılan referandumda hayır sonucunun çıkmasına rağmen Maliye Bakanı görevini yürüten Yanis Varoufakis'in istifa etmesinin ardından yerine Euclid Çakalotos getirildi. nbsp;Tsakalotos, Yunanistan ile uluslararası kreditörler arasında başlayacak yeni dönemde ülkesini temsil edecek. Daha önce Uluslararası Ekonomik İlişkiler Bakanı olarak kabinede görev alan Çakalotos, Nisan ayından bu yana IMF ve Avrupa liderlerle yürütülen görüşmelerde müzakere masasında bulunuyordu. nbsp;





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...