Uyanık mükellef dönemi bitiyor

Uyanık mükellef dönemi bitiyor

Ekonomi Haberleri

Vergi Usul Kanunu, vergide indirim, yeşil pasaport, ihale önceliği gibi pozitif ayrımcılık içerdiği tahmin edilen düzenlemeler içeriyor...

Türkiye'de zaman zaman yapılan vergi faiz ve gecikme cezası afları sebebiyle, düzenli ödeyenlerin isyanını bitirecek düzenleme tamamlandı. Önümüzdeki günlerde detayları açıklanacak düzenleme ile vergi mükelleflerine yeni haklar getirilirken, düzenli vergi ödeyenleri ödüllendirecek uygulamalar devreye alınıyor. Böylece vergi tahsilatını artırmak amacıyla zaman zaman yapılan vergi faiz affı gibi düzenlemeler sebebiyle sıkça dillendirilen "Vergisini ödeyen enayi mi?" veya "Devlet yakaladığından vergi alıyor" gibi şikayetler sona ererken, "Dürüst mükellef ödüllendirilmeli" talepleri de karşılık bulmuş oluyor.
4 ÖNEMLİ YENİLİK
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 1961 yılından bu yana uygulamada olan Vergi Usul Kanunu'nu, 2 yıldır süren çalışmayla yenilediklerini, yaklaşık 2 yıldır devam eden ve iş dünyasının üst örgütlerinden görüşler alınarak tamamlanan çalışmanın detaylarını önümüzdeki günlerde paylaşacaklarını söyledi. Düzenleme ile Vergi Usul Kanunu ile ilgili kanunlarda yer alan 521 madde 321'e indirildi, dil sadeleştirildi, daha anlaşılır hâle getirildi. Yeni kanun, mükellef faydasını maksimum seviyeye çıkaracak şekilde hazırlandı. E-defter, E-fatura gibi uygulamalardan daha etkin faydalanma imkânı sağlandı, uluslararası anlaşma hükümlerine ilişkin yeni hükümler ihdas edildi. Ayrıca kayıt dışı ile mücadele hedefine yönelik olarak, ceza hükümleri başta olmak üzere pek çok madde yeniden ele alındı. Bakan Şimşek, mükellef hakları kavramının kanun metnine yerleştirilerek ön plana çıkartıldığını, mükelleflerin uyum derecelerini belirlenip uyumlu mükelleflere 'pozitif ayrımcılık' içeren uygulama imkânı getirildiğini ifade etti. Kanun taslağı önce kamuoyu ve ilgili bakanlıkların görüşlerine açıldıktan sonra ihtiyaç duyulan düzeltmeler yapılarak bakanlar Kurulu'na sunulacak. nbsp;
Mükellef bu jesti bekliyor
İş dünyası örgütleri daha önceki açıklamalarında yeşil pasaporttan belli periyotlarla vergi indirimine, ihale önceliğinden vergi taksitlendirmesine kadar birçok talebi zaman zaman Maliye'ye iletti. Geçtiğimiz dönemde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İstanbul Sanayi Odası (İSO), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) gibi iş dünyasının üst örgütleri, düzenli vergi ödeyenlerin ödüllendirilmesini talep etmiş, bazı iş adamları da düzenli vergi ödeyene yeşil pasaport, 3 yıl düzenli ödeyene 4'üncü yılda, 5 yıl düzenli ödeyene 6'ncı yılda birkaç puanlık indirim, ihalelerde öncelik gibi teklifleri dillendirmişti. Bir iş adamı da "Dürüst mükellef zaten ucuza borçlanıyor, ihracatta, bürokraside önceliği var. Jeste gerek yok" demişti. "Biz enayi miyiz?" sözünü de vergi borcu olmayan bir spor kulübü başkanı, vergi ödemeyen kulüpleri eleştirirken ifade etmişti.








UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...