Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bu yıl 5 bin firma denetlenecek

/ Kaynak: AA
Bu yıl 5 bin firma denetlenecek

Ekonomi Haberleri  / AA

Çavuş, 'Türkiye'de bağımsız denetime tabi firmaların sayısı artıyor. Bu yıl yaklaşık 5 bin firma bağımsız denetim geçirecek' dedi.

AA muhabirinin sorularını cevaplayan Bağımsız Denetçiler Derneği (BADED) Genel Başkanı Abdullah Çavuş, bağımsız denetimin, firmaların finansal tablolarının belirlenen standartlara uygun sunulması ve raporlardaki verilerin gerçeğe uygun olması için yapıldığını söyledi. Çavuş, 2013 yılında 2 bin 500 firma denetlendiğini ifade ederek, bu sayının geçen yıl 3 bin 500'e çıktığını, bu yıl ise 5 bin civarına yükseleceğini kaydetti.


Türkiye'de 180 bağımsız denetim firması bulunduğunu, 13 bin 645 kişinin bağımsız denetim yapmaya yetkisi olduğunu anlatan Çavuş, firmaların yarıdan fazlasının da yurtdışı kökenli olduğuna dikkati çekti. Çavuş, "Bağımsız denetime tabi olacak firma şartlarının değişmesi ile 2017 sonunda yaklaşık 25 bin firmanın denetlenmesi gerekecek. Denetim firmalarının bu sayıda kalması durumunda mevcut firmaların kapasitesi buna yetmeyecek ve lisans sahibi olanların mevcut denetim firmalarında eleman olarak çalışması kaçınılmaz olacak" dedi.


Çavuş, firmaların yapabilecekleri yolsuzlukları engellemek için bağımsız denetimin önemine işaret ederek, "Şirketler ulusal veya uluslararası kredi kuruluşlarından yüklü miktarda kredi temin etmek, şirketi satarken değerini yüksek göstermek ve borsada hisselerinin yükselmesi için karlarını yüksek gösterebiliyorlar. Dünyada bu tür usulsüzlüklerin çok sayıda örnekleri var" ifadelerini kullandı.
Şirketlerin raporlarında karlarını az göstermek isteyebileceklerini de belirten Çavuş, "Vergi ödemek istemeyen, ortaklarına düşük kar payı ödemek isteyen veya şirketin içini boşaltmak isteyen bazı firmalar mali tabloların karlarını düşük gösterebiliyorlar" şeklinde konuştu.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...