Alman devi bir günde 108 milyar TL kaybetti

Alman devi bir  günde 108 milyar  TL kaybetti

Ekonomi Haberleri

Çevreye verdiği zararı düşük gösterdiği iddia edilen Volkswagen hisseleri bir günde 15 milyar avro eridi.

Dünyanın en büyük otomobil şirketlerinden olan Alman Volkswagen, iklim koruma kanununu ihlal edince, bir günde yaklaşık 36 milyar dolar zarara uğradı. Amerika Çevre Koruma Dairesi (EPA), Alman otomotiv devi Volkswagen'i İklim Koruma Kanunu'nu ihlal etmekle suçladı ve 482 bin dizel yakıtı geri çağırmasını talep etti. Şirketin, bilgisayarlarda yapılan bir manipülasyon ile çevreye verdiği zarar miktarını, limitin 40 kat altında gösterdiği açıklandı. Suçlamalar ispat edilirse Volkswagen araç başına 37 bin 500 dolar, toplamda 18 milyar dolar para cezası ödemek durumunda kalacak. Ardından ise sivil davaların yolu açılacak. EPA tarafından yapılan incelemeler sonucunda suçlamalar 2009 ile 2015 model VW ve Audi markalı 4 silindirli 2 litre TDI motora sahip araçları kapsıyor. Modeller arasında Jetta, Beetle, Golf, Passat ve Audi A3 yer alıyor. İddiaların ardından Alman borsasında Volkswagen hisseleri hızla değer kaybetmeye başladı ve şirketin piyasa değeri bir günde 15 milyar dolar (50.4 milyar lira) eridi. İddiaların ispatı halinde şirketin ödeyeceği ceza hesaplandığında, bir günlük zarar 36 milyar doları (108 milyar lira) bulmuş oldu.
BIST'TEKİ 5 ŞİRKETE BEDEL
Volkswagen hisseleri, sadece Alman Borsası'nda bir günde 15 milyar avro, TL karşılığı ile 50 milyar 400 milyon TL eridi. Bu tutar, Borsa İstanbul'da işlem gören ve Türkiye'nin iki büyük devi Koç Holding ile Sabancı Holding'in piyasa değerinin toplamına eşit. Şirketin ödeyeceği muhtemel ceza da dahil edildiğinde bir günlük toplam zarar 36 milyar doları (yaklaşık 108 milyar TL) buluyor. Bu da yine Borsa İstanbul'da yer alan, Akbank, Arçelik, Enka, Garanti, Sabancı Holding, Koç Holding, THY ve Tüpraş'ın piyasa değerinin toplamına karşılık geliyor. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Volkswagen CEO'su Martin Winterkorn, bu durumdan dolayı üzüntü duyduklarını açıkladı. Winterkorn, şirket yönetim kurulunun, söz konusu tespitleri ciddiya aldığını vurgularken, “Ben şahsen müşterilerimizin ve halkın güvenini kırmaktan dolayı derinden üzüntü duyuyorum” dedi. Volkswagen, otomobillerinin reklamında, “En temiz dizel” vurgusu yapıyordu. Konu ile ilgili Almanya'da da soruşturma başlatıldı. Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Volkswagen'den emisyon değerlerini manipüle ettiği suçlamalarına tam bir açıklık getirmesini istedi. VW'den yapılan açıklamada ise söz konusu araçların satışının durdurulduğu belirtildi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...