Yeni hedef gençler

Yeni hedef gençler

Ekonomi Haberleri

1 Kasım yaklaşırken okuyan gençlere barınma ve maddi destek, yeni mezunlara atama, çalışanlara da ücret zammı gibi vaatler dikkat çekiyor

Türkiye'de 1 Kasım milletvekili seçimleri öncesi partilerin açıkladığı seçim beyannamelerinde gençlere yönelik destekler öne çıkıyor. 7 Haziran'da yapılan genel seçimlerde emeklileri hedef alan partiler 1 Kasım'da 300 bin yeni seçmeni de göz önünde bulundurarak, gençler ve asgari ücretlilere yoğunlaştı. AK Parti'nin seçim beyannamesine göre, gelecek yıl için öncelikle asgari ücret bin 300 liraya yükselecek. Ayrıca yapılan işin tehlike sınıfına göre, asgari ücrette farklılaştırılma da sağlanacak. Genç işsizliğinin önüne geçmek için “ulusal genç istihdamı strateji belgesi” hazırlanacak. Gençlerin ortaöğretimden yükseköğretime geçişte, eğitim ve kariyer planlamasına yardım edecek “kariyer merkezleri” kurulacak. Kendi işini kurmak isteyen gençlere proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek verilecek. 100 bin liraya kadar da faizsiz kredi imkânı sunulacak. Gençlerin kullanacakları 100 bin lira kredi için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 kefalet imkanı sağlanacak. Yeni iş kuran gençlere üç yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak. İlk defa iş bulan her gencin maaşının bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanması sağlanacak. Bu dönemde gençlerin iş başında eğitimi de temin edilerek beceri kazanmaları sağlanacak. Üniversite yurtlarının kapasitesi daha da artırılacak. Yükseköğrenimde, müracaat eden tüm öğrencilere barınma imkânı sağlanacak. Lise veya üniversite mezunu gençlerin Genel Sağlık Sigortası (GSS) giderlerinin 2 yıl süreyle gelir testi yapmaksızın ve prim alınmaksızın devlet tarafından karşılanması sağlanacak. Gençlere ücretsiz internet erişimi imkânı getirilecek. Gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla çeyiz hesabı geliştirilecek. Annelere “doğum hediyesi” programı kapsamında; ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, 3 ve üzerinde çocuklar için 600 lira ödeme yapılacak.
Asgari ücret yine en önde
? CHP, gençleri yakından ilgilendiren bin 500 liralık asgari ücret vaadinde değişikliğe gitmedi. Lise son sınıf öğrencilerine eğitim yılı içerisinde aylık 100 lira kişisel gelişim katkısı olan “Lise Kart” verilmesi de CHP'nin vaatleri arasında yer buldu.
? MHP de, asgari ücret vaatlerinde değişiklik yapmazken, askerlik hizmetini yerine getiren gençlere, iş kurabilmeleri amacıyla yarısı hibe olmak üzere 50 bin liraya kadar girişimcilik kredisi vermeyi düşünüyor. 2016'da 120 bin öğretmen atanacak, emniyet teşkilatına 60 bin personel alınacak.
? HDP, asgari ücret ile en düşük emekli aylığına ilişkin vaatlerini bin 800 liradan 2 bin liraya çıkardı, gençlere her ay 200 lira iletişim ve ulaşım desteği sağlanmasını vadetti.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...