90 ürünün satışı yasaklandı

/ Kaynak: AA
90 ürünün satışı yasaklandı

Ekonomi Haberleri  / AA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bu yıl yapılan denetimlerde uygunsuz bulunan 90 sanayi ürününü piyasaya arzının yasakladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı  Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Muhsin Dere, bu yıl yapılan  denetimlerde uygunsuz bulunan 90 sanayi ürününün insan sağlığı, can ve mal  güvenliği açısından tehdit oluşturduğu gerekçesiyle piyasaya arzının  yasaklandığını bildirdi. 
 
Dere, 2015 yılı içerisinde genel müdürlükleri tarafından yapılan  denetim ve bilgilendirme faaliyetlerini AA muhabirine değerlendirdi. 
 
Türkiye genelinde 12-18 Ekim tarihlerinde Ürün Güvenliği Haftası  kapsamında etkinlikler gerçekleştirildiğini belirten Dere, bu kapsamda tüm  illerde düzenlenen konferans, panel, toplantı ve okul ziyaretleriyle toplumun her  kesimine ürün güvenliğinin öneminin anlatıldığını söyledi. 
 
61 bin 157 ürün denetlendi 
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının aralarında asansör, elektrikli  ev aletleri, gaz yakan cihazlar, makineler, sınai ve tıbbi gaz tüpleri gibi ürün  grupları bulunan sanayi ürünlerinin piyasada denetimini yaptığını, bu ürünler  arasında teknik mevzuata uygun olmayanlara çeşitli yaptırımlar uyguladığını  anlatan Dere, şöyle devam etti: 
"Bakanlığımız, denetimlerde risk analizi yöntemi ile belirlediği  ürünlere ağırlık vermektedir. Ayrıca 'Alo 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattı' ile  bakanlık internet sayfasında yer alan 'Ürün Güvenliği Şikayet Formu' üzerinden  yapılan şikayetler de denetimler için kullanılmakta ve şikayet sahibine denetimin  sonucuna ilişkin bilgi verilmektedir. 2015 yılında gerçekleştirilen denetimlerde  61 bin 157 farklı marka ve modelde ürün denetlenmiş olup, bu ürünlerin 11 bin  775'i uygunsuz bulundu. Bu ürünler arasında düzeltilebilir mahiyette olan 5 bin  248 ürünün üreticilerine ise düzeltme için süre tanındı." 
 
90 ürünün piyasaya arzına yasak 
Denetimler kapsamında uygunsuz bulunan ürünler hakkında toplatma ve  piyasaya arzının yasaklanması gibi yaptırımlar uygulandığını vurgulayan Dere,  "Uygunsuz bulunan ürünler arasında insan sağlığı, can ve mal güvenliği açısından  tehdit oluşturan 90 ürünün piyasaya arzı yasaklandı, bu ürünlerden daha önce  piyasaya arz edilenlerin ise toplatılmasına karar verildi. Yine bu süreçte tespit  edilen uygunsuzluklar için 6 bin 220 lira idari para cezası uygulandı" dedi. 
 
 Bakanlık tarafından gerçekleştirilen denetimlerde test ve muayeneye  gönderilmesine karar verilen, güvenli olmadığı, insan sağlığı, can ve mal  güvenliği açısından tehdit oluşturduğu anlaşılan ürünler hakkında mevzuatta  gösterilen işlemleri tamamlanan 53 farklı ürünün üreticisi, ithalatçısı, marka ve  model bilgilerinin bakanlık internet sayfasından kamuoyuyla paylaşıldığının  altını çizen Dere, söz konusu marka, model ve üretici bilgileri bulunan  ürünlerin, üreticisine iade edilmesi ve kullanılmamasının gerektiğini kaydetti. 
 
Dere, asansör denetimlerinin de ön plana çıktığını dile getirerek,  şöyle konuştu:
"Bakanlığımız sorumluluk alanında bulunan ve binalarda kullanılan  asansörlerin daha güvenli şekilde işletilmesi amacıyla geçen yıl Ürün Güvenliği  Haftası'nda uygulamaya konulan Asansör Eylem Planı'nda yer alan 11 eylemin tamamı  gerçekleştirdi. Mevzuat değişikliklerinin tamamlanması sonrasında uygulamaya  ağırlık veren bakanlığımız, yetkilendirilmiş muayene kuruluşları tarafından  gerçekleştirilen periyodik kontrol sonuçlarının bakanlık veri tabanına  girilmesini zorunlu hale getirmiştir. Bu uygulama ile yapılan denetimlere ilişkin  periyodik kontrol raporları bakanlığımız tarafından anlık olarak takip  edilebilmektedir." 
 
Vatandaşların periyodik kontrol sonuçlarına e-devlet üzerinden de  ulaşabilmesi için gerekli altyapının oluşturulduğunu bildiren Dere, böylece bina  sakinlerinin kimlik numaralarını girerek denetim sonuçlarını ve asansörlerdeki  eksiklikleri görebileceklerini sözlerine ekledi. 

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...