Piyasaya Avrupa öpücüğü

Piyasaya Avrupa öpücüğü

Ekonomi Haberleri

Avrupa Merkez Bankası'nın yeniden para basma ve faiz indirimi sinyali FED korkularını hafifletti. Dolar 2.90'ın altına geldi, borsa 82 bin 500'e yaklaştı

ABD'nin dolar musluklarını kısmasına hazırlanan küresel piyasalar, dünyanın diğer merkezlerinden gelecek parasal gevşemelerle denge bulacak. Geçen hafta açıklanan ABD tarım dışı istihdam verilerinin iyi gelmesinin ardından yeniden yükselişe geçen ve 2.93'e kadar tırmanan dolar, hem "cari dengenin fazla vermesi" hem de "Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) yeni niceliksel gevşeme hamlesini açıklaması" ile yönünü aşağı çevirdi. Kur, dün 2.90'ın altına gerileyerek sakinleşti. Borsa ise yüzde 1.5 primle 82.500 puana yaklaştı. AMB Yönetim Kurulu Üyesi Ignazio Visco, enflasyon hedefine ulaşabilmek için bankanın faiz indirimine gitmeyi ve varlık alım programında değişiklikler yapmayı görüşeceğini söyledi. Londra'daki bir programında açıklamalarda bulunan Visco, "Görevimizi tam olarak yerine getirebilmek için, gerekli parasal genişleme miktarı hayata geçirilmek zorunda. Bu, daha önce söylendiği gibi, varlık alım programının boyutu, yapısı ve süresinde bir değişiklik anlamına gelebilir. Mevduat faiz oranlarında bir indirime daha gitme ihtimali de değerlendirilece. Negatif faiz oranlarının bölgede herhangi bir problem oluşturmadığını gördük. Diğer ülkeler de faizlerini negatife çekerken bir sıkıntıyla karşılaşmadı" dedi. Avrupa'da yaşanacak parasal gevşeme, başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkelere fon girişini artıracak. Böylece içeride faiz oranlarının yukarı yönlü hareketi de sınırlanacak. Avrupa ile beraber dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in de, yeniden büyüme oranını artırmak için piyasaya büyük teşvikler vermesi bekleniyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...