Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

9.7 milyarı devlet yüklendi

Düzenleyen:
9.7 milyarı devlet yüklendi

Ekonomi Haberleri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 1300 liralık asgari ücretin yüzde 40’ını devletin karşılayacağını, bunun da bütçeye maliyetinin 9.7 milyar lirayı bulacağını söyledi.

Yücel Kayaoğlu ANKARA
Yeni yılda asgari ücretin 1300 liraya çıkmasıyla birlikte işverene gelecek ek yükün 110 liralık kısmını devlet karşılayacak. Desteğin bütçeye maliyeti ise 9.7 milyar lirayı bulacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu son defa toplandı. Komisyon asgari ücretin 1300 lira olmasına karar verirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu,  hükümet olarak oluşacak ek maliyetin bir bölümün karşılanmasına sıcak baktıklarını her fırsatta söylediklerini dile getirerek, "Brüt ve giydirilmiş asgari ücret üzerinden fark, 274 liraya geliyor. Biz, 274 liranın 110 lirasını her çalışan asgari ücretli adına destekleme konusunda bir hesaplama içerisinde olduk. Yani asgari geçim indirimi, işsizlik sigortası, işçi ve işveren priminde herhangi bir oynama yapmadık.  1 Ocak 2016'dan itibaren her bir asgari ücretliye, işverene ve çalışma hayatına destek, kayıt dışını engellemek, istihdamı artırmak ve mikro işletmeleri ve küçük-orta boy işletmeleri daha fazla desteklemek açısından 110 lirayı yani yüzde 40'lık bir desteği bir teşvik olarak ortaya koyuyoruz. Bu, sadece 2016 yılı için geçerlidir. Eğer işveren 2016 yılı içerinde 2015'te çalıştırdığı asgari ücretlinin yüzde 10 fazlası kadar çalıştırmaya başlarsa buradaki 110 liralık desteğimiz artı yüzde 10'luk kesim için de geçerlidir" dedi.
Mevcut asgari ücretin işverene maliyetinin bin 496 lira olduğunu ifade eden Soylu, asgari ücretin bin 300 liraya yükselmesiyle işverenin bu alandaki maliyetinin bin 935 liraya çıkacağını söyledi.  Buradaki temel hesaplarının, net bin 120 lira olacak asgari ücret ile önerdikleri net bin 300 lira arasındaki fark olduğuna dikkati çeken Soylu, "Burada bin 5 lira ile bin 300 lira arasındaki farkla işverenin karşı karşıya kaldığı yük, bizim hesabımıza göre asgari ücret üzerinden yaklaşık 30 milyar lira civarında. Oysa 1 Ocak 2016'da yüzde 6+5 olsaydı toplam fark 20 milyar lira olacaktı. Biz bu 20 milyar liranın 9.7 milyar lirasını karşılıyoruz" diye konuştu. Soylu, asgari ücretteki artışın enflasyona da yüzde 0.5 ila 0.8 oranında bir etki yapacağını kaydetti. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...