Şimşek: Tasarruflar artmazsa ucuz kredi de olmaz

Düzenleyen:
Şimşek: Tasarruflar  artmazsa ucuz kredi de olmaz

Ekonomi Haberleri

Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Merkez Bankası’nın attığı adım kredi faizlerini bir miktar aşağı çeker ancak kalıcı iyileşme için iç tasarrufların yükselmesi şart” dedi

Merkez Bankası’nın faiz indiriminin ardından, piyasada “kredi faizi oranlarının da düşmesi” beklentileri arttı. Ancak bu konuda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten önemli uyarılar geldi. NTV’de canlı yayına katılan Şimşek, “Dünya şu anda düşük enflasyon, düşük büyüme girdabında. Böyle bir durumda bizim zaten bir sadeleşme politikamız vardı. Yani faiz koridorunun daraltılması... Merkez Bankasının attığı bu adımlar, kredi faizlerini bir miktar aşağıya çekmeli, muhtemelen de olumlu etkileyecektir, ama esas olan Türkiye’ye kaynak girişinin ve iç tasarrufların artması. Bu iki değişken çok önemlidir. Zaten bu alanda da çok ciddi çalışmalarımız var. Bunun sonucunda Türkiye’ye fon girişi artmaya başladı. Yansımalarını da faizde gördük. Hızlı bir şekilde Hazinenin borçlanma faizleri yüzde 10’un altına indi. Bunu, liradaki değerlemede de görüyoruz. Bunlar, yakında enflasyona, ekonomik aktiviteye olumlu yansıyacak. Önemli olan bu havanın korunması. Tasarrufların artması konusunda BES’e otomatik katılımı öngören çalışmaları da tamamladık. İş değiştiren ve yeni işe giren kardeşlerimizin tamamı bu sisteme otomatik girecek, 6 aydan sonra tamamen gönüllülük esasına dayalı olacak” diye konuştu.
KIDEM TAZMİNATI
Kıdem tazminatına dair de görüşlerini paylaşan Şimşek, şunları kaydetti: “Bu işi bir fon ile çözmek için uzun süredir tartışıyoruz. Burada amaç, işçimizin kıdem tazminatını bir anlamda garanti altına almak. Çünkü işveren bir prim olarak onu bir hesaba yatıracak, yatırdıktan sonra nemalanacak ve işçi kardeşimiz iş değiştirmek istediği zaman, ‘Ben tazminatı alır mıyım, almaz mıyım?’ Onu düşünmeyecek. İşveren de sıkıntıya girdiği zaman, ‘İşe yeni eleman alayım veya işten eleman çıkartayım’ meselesiyle karşı karşıya kalmayacak.”

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...