Şampiyon Türkiye

Düzenleyen:
Şampiyon Türkiye

Ekonomi Haberleri

Türkiye, ilk çeyrekte yüzde 4.8 büyüme oranı ile Avrupa’da birinci dünyada ise 8. oldu

Türkiye bölgedeki jeopolitik gerginliklere ve küresel ekonomideki zayıf seyre rağmen 26 çeyrektir üst üste büyüdü. Türkiye ekonomisi 2016 yılının ilk çeyreğinde 4.8’lik büyümeyle Avrupa’da birinci, dünyada ise 8’inci oldu. Tüketim harcamalarındaki yüzde 6.9 artış söz konusu büyümenin en büyük kaynağını oluştururken, net ihracat ise 1.5 puan aşağı çekti.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ilk çeyrekte GSYH, cari fiyatlarla yüzde 12.5 artarak, 499 milyar 315 milyon liraya yükseldi. Cari fiyatlarla en yüksek büyüme hızı, yüzde 23 ile savunma ve zorunlu sosyal güvenlik sektöründe kaydedildi. Bu sektörleri yüzde 17.1 ile kanalizasyon, atık yönetimi, yüzde 17 ile eğitim, yüzde 16.4 ile idari ve destek hizmetleri izledi. En küçük büyüme ise yüzde 1.4 ile madencilik ve taşocakçılığı alanında görüldü. İnşaat sektörünün büyüme hızı da yüzde 13.3 oldu. Takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla GSYH, 2016’nın birinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4.5, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH değeri, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.8 artış gösterdi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bölgedeki jeopolitik gerginliklere, ticaret ortaklarıyla yaşanan problemlere ve küresel ekonomideki zayıf seyre rağmen Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme performansını devam ettirdiğini belirterek, “Bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye, Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerin başında gelmektedir” ifadesini kullandı. 
ŞİMŞEK: İÇ TALEP KATKI SAĞLADI 
Büyümenin özel sektörün öncülüğünde devam ettiğine dikkat çeken Şimşek, şunları kaydetti: “Bu dönemde özel sektör harcamaları büyümeye 4.7 yüzde puan katkı sağlarken kamu sektörü harcamalarının katkısı 1.2 yüzde puan düzeyinde gerçekleşmiştir. 2016 yılının ilk çeyreğinde büyümeye iç talep 6.4 yüzde puan katkı sağlamıştır. Ticaret ortaklarımızdaki zayıf talep ve çevre ülkelerde yaşanan sorunlar sebebiyle net dış talep 1.5 yüzde puan negatif katkıyla büyümeyi sınırlandırmıştır. Türkiye ekonomisi kapsamlı yapısal reform ajandasıyla uygulanan politikalar sayesinde yüksek istihdam oluşturmaya devam etmektedir. Küresel krizden bugüne kadar toplam 6.9 milyon kişiye, son bir yılda ise 880 bin kişiye yeni istihdam imkanı sağlanmıştır.”

EKONOMİ BAKANI NİHAT ZEYBEKCİ:  Yüzde 4.5’lik yıl sonu  hedefinin üzerine çıkabiliriz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, OVP’de bu yıl için öngörülen yüzde 4.5’lik büyümenin üzerine çıkılabileceğini belirtti. Büyüme rakamlarını değerlendiren Zeybekci, “OVP’de 2016 için öngörülen yüzde 4.5’lik büyüme oranını yakalayabilecek hatta daha üzerine çıkabilecek potansiyele sahibiz” dedi.  Gereksiz ithalatı önleyecek tedbirlerle net ihracatın büyümeye pozitif katkı vermesini sağlayacaklarını ifade eden Zeybekci, önümüzdeki dönemde uygulanacak tedbirlerle ihracatı sürekli ve istikrarlı şekilde artıracaklarını söyledi. 

MALİYE BAKANI AĞBAL:  Büyümeyi destekleyecek reformlar yapacağız

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye ekonomisinin son dönemde yakaladığı güçlü momentumu devam ettirdiğini belirterek, “Önümüzdeki dönemde ekonominin büyüme performansını geliştirecek ve özellikle yatırımları destekleyecek reform niteliğindeki gerekli düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Orta-uzun vadede Türkiye yüksek büyüme performansı ile diğer gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrışacaktır” dedi. 

 

SANAYİ BAKANI FARUK ÖZLÜ: Büyümenin öncüsü sanayi üretimi oldu 

Türkiye’nin geçen yılın son çeyreğindeki yüksek büyüme trendini bu çeyrekte de sürdürdüğüne dikkat çeken Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Büyümenin sürükleyicisi, öngörülerimiz dahilinde yüzde 5.9 büyüyen sanayi üretimi olmuştur. Türkiye sanayisi bir yandan nicelik olarak büyürken bir yandan da daha katma değerli ürünler üreterek nitelik olarak büyümektedir. Dünya ekonomilerinin yaşadığı sorunlara rağmen, Türkiye’nin bu denli güçlü büyümesi, ne kadar yüksek bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir” diye konuştu. 

 

Kalkınma Bakanı Elvan: Türkiye hâlâ güvenli bir liman

Yakalanan büyüme oranının, piyasa beklentilerinin üzerinde olduğunu belirten Kalkınma Bakanı Lütfi  Elvan, “Bu yüksek büyüme oranı ülkemizin, bölgesinde ve dünyada halen güvenli bir liman olma özelliğini sürdürdüğünün bir göstergesidir. Türkiye ekonomisi küresel kriz sonrasından başlayarak 26 çeyrektir aralıksız büyümektedir ve söz konusu dönemde sürekli büyüme kaydeden ender ülkelerdendir. Bu durum ekonomik yapının yurt içi ve yurt dışı kaynaklı sorunlara karşı dayanıklılığının arttığını ve sağlam temeller üzerinde faaliyet gösterdiğini teyit etmektedir” ifadelerini kullandı.

TİM Başkanı Büyükekşi: Türkiye artık fabrika ayarlarına geri döndü 

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin güçlü bir büyüme dönemine girdiğini belirterek şunları söyledi: “Geçtiğimiz senenin başında büyümede oluşan karamsar tablo, 2015’in son çeyreğinde dağılmıştı. Yüzde 4.8’lik büyüme oranı Türkiye ekonomisinin dinamizmini ve potansiyelini koruduğunu bizlere gösteriyor.  Türkiye artık fabrika ayarlarına geri döndü.” 

 

 

 

 

MÜSİAD: İnancımız tam

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, “Öncü makroekonomik göstergeler önümüzdeki dönemde pozitif büyümenin süreceğine işaret ederken, iş âleminin temsilcileri olarak bizlerin de Türkiye ekonomisine olan inancımız sürmektedir” diye konuştu. 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...